Barndomsvännerna tar plats i fullmäktige på olika sidor

De växte upp tillsammans i Åby. Nu tar båda plats i kommunfullmäktige. För Moderaterna respektive Socialdemokraterna. "Vi har alltid haft respekt för varandras åsikter", säger Filip Morell (M) om sin barndomsvän Joel Brånäs (S).

Filip Morell (M) och Joel Brånäs (S) känner båda stort ansvar när de nu ska vara med och fatta beslut som påverkar Norrköpingsborna.

Filip Morell (M) och Joel Brånäs (S) känner båda stort ansvar när de nu ska vara med och fatta beslut som påverkar Norrköpingsborna.

Foto: Roland Klinga

Norrköping2022-10-17 06:45

Filip Morell (M) och Joel Brånäs (S) är båda födda 2001 och de har känt varandra sedan lågstadiet. Enligt Joel Brånäs var det egentligen en slump att de lärde känna varandra. Det var först tänkt att hans familj skulle flytta till Ljungsbro. Men de hamnade i Åby.

– Och där lärde vi känna varandra. Vi hängde ihop i skolan och på fritiden och sen umgicks vi också i scouterna. Vi var ledare tillsammans. Jag tror att det var Joel som lockade med mig i scouterna, säger Filip Morell.

– Jag vet inte det. Jag tror jag bara ställde frågan om han ville vara med, säger Joel Brånäs och skrattar.

Båda gillar att diskutera och under högstadietiden upptäckte de båda att de drog åt olika håll politiskt. Joel lite mer till vänster och Filip lite mer åt höger.

– Jag har alltid tyckt att det är roligt att diskutera med Joel. Han lyssnar och det blir alltid i sansad ton, säger Filip Morell.

– Vi har också lätt att släppa politiken om det är så. Vi har också en gemensam vän som inte alls är politiskt intresserad. Det gör det lätt att umgås. Jag skulle säga att det är lätt för oss att skilja på sak och person, säger Joel Brånäs.

Var det naturligt att ni skulle välja det parti ni valde?

– Vi har alltid diskuterat politik hemma och mamma och pappa är engagerade i Moderaterna. Det blev naturligt att jag gick med i MUF. Jag försökte få med Joel. Men han hade andra åsikter, säger Filip Morell.

– Det tog ett tag innan jag hittade rätt. Vi diskuterade politik i min familj. Framför allt min mormor som var politiskt engagerad. Men inte i Socialdemokraterna som jag valde att engagera mig i. För mig var rättvisefrågorna viktigast när jag engagerade mig. Rent konkret var det en lärare som sa till mig att jag borde engagera mig efter som jag tyckte så mycket, säger Joel Brånäs.

Båda pluggar i dag. Joel Brånäs utbildar sig till marintekniker. Filip Morell utbildar sig till gymnasielärare. Det blir med andra ord inte mycket tid över när skolan och politiken fått sitt. 

– Det är spännande, intressant och roligt att få vara med i politiken. Men också ett stort ansvar. Jag satt med i utbildningsnämnden under mandatperioden som gick. Där fanns en budget på över tre miljarder kronor och vi tog beslut som rörde runt 4000 anställda. Då blir man ödmjuk, säger Filip Morell.

– Det känns som ett stort ansvar. Men också hedrande. Då gäller det att ta det på allvar. Jag ska hem senare idag och läsa de motioner som lagts till kommunfullmäktige på måndag (vi träffas på fredagen), säger Joel Brånäs.

Det nya kommunfullmäktige har ett gäng nykomlingar och Filip Morell och Joel Brånäs är alltså två av dessa. Två barndomskamrater. Joel Brånäs reflekterar över det.

– En lärare sa en gång att jag och Filip skulle bli professorer och sitta i tv. Jag tror att vi båda alltid har varit lillgamla och att det kanske inte var en slump att vi hittade politiken, säger han.

När kommer ni ha er första replik i talarstolen i kommunfullmäktige?

– Jag tror att Joel håller med mig när jag säger att det inte finns någon vits att ställa sig i talarstolen om man inte har något vettigt att säga. Men är det något som engagerar så sker det givetvis. Men jag tror inte att det blir under premiären, säger Filip Morell.

– Precis det jag tänkte säga, säger Joel Brånäs.

Joel Brånäs (S) och Filip Morell (M) växte upp i Åby tillsammans. De har båda varit intresserade av samhället länge. Nu debuterar de i kommunfullmäktige för två olika partier.
Joel Brånäs (S) och Filip Morell (M) växte upp i Åby tillsammans. De har båda varit intresserade av samhället länge. Nu debuterar de i kommunfullmäktige för två olika partier.
Kommunfullmäktige

Sammanlagt sitter 85 ordinarie ledamöter i kommunfullmäktige i Norrköping.

Partierna har också utsett 45 ersättare.

Flest mandat har Socialdemokraterna med 25 mandat.

Den styrande majoriteten består av Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna. Tillsammans har de tre 30 mandat.

De kan styra med hjälp av Sverigedemokraterna som har 15 mandat.

Oppositionssidan består av valsamverkande Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet. De har 32 mandat tillsammans. Vänsterpartiet har åtta mandat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!