Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Barn och ungdomar främst - sedan en ekonomi i balans

NORRKÖPING
- Barnen och ungdomarna kommer främst!
- Kommunens verksamhet ska bedrivas inom ramen för en ekonomi i balans.
Det var de två röda trådar som kommunstyrelsens ordförande, Mattias Ottosson (s), nystade upp i sin inledning av budgetdebatten i torsdags.

Norrköping2002-12-21 00:00
- Om utgiftsökningar i verksamheten står mot en ekonomisk balans är ekonomin överordnad. Endast då kan en budget betraktas som seriös.
- Det har antytts att det inte finns en fungerande styrning över ekonomin. Detta är fel. Det budgetförslag som nu ligger framför oss visar på att anpassningar i storleksordningen 140 miljoner kronor har gjorts för att nå ekonomisk balans, sa Ottosson.

<b>Vård och skola</b>
- Den stora merparten av budgeten går till vård, skola och omsorg. Om vi räknar anslagen till vård, skola och omsorg så upptar det ungefär fyra femtedelar av anslagen till nämnderna. Det innebär att Norrköping fortsätter att vara offensiva i förskolan, skolan och äldreomsorgen.
- För år 2003 föreslår kommunstyrelsen en investeringsbudget som ligger i storleksordningen 272 miljoner kronor. Det vi framförallt satsar på är skollokaler, äldreboende och sjukhem.

<b>Studentstad</b>
-I fjol blev Norrköping vald som den bästa studentstaden. I år kom vi tvåa. Norrköping tycker om studenterna och onekligen tycker studenterna om vår kommun, sa Mattias Ottosson.
- Norrköping har ett rikt idrotts- och föreningsliv. Många med mig blev förtvivlade när IFK Norrköping åkte ur allsvenskan och förhoppningsvis är de snart tillbaka. Samtidigt vet vi att det finns många andra lag i många andra sporter där Norrköping ligger på framkant.
- Norrköpings kulturliv är också rikt vi har bland annat fria teatergrupper, konstmuseum och inte minst Symfoniorkestern.
- Norrköping har många ljuspunkter men vid horisonten skymtar också orosmoln. Om inget görs pekar den ekonomiska utvecklingen, på stora utgiftsökningar som inte motsvaras av intäktsökningar i motsvarande grad. Ohälsotalen bland kommunens personal har ökat och det arbetas med konkreta åtgärder som friskvård, att öka chefernas kunskaper, kartläggning av sjukskrivningsorsaker med mera för att komma tillrätta med det stora antalet sjukskrivningar.

<b>Färre försörjare</b>
- Mindre andel människor får ett ökat ansvar att försörja en större del. Det finns tecken som visar på att om inget görs kommer Norrköpings ekonomiska situation vara väldigt svår om ett antal år.
- Vi måste vara på det klara med att det finns strukturella problem som Norrköping tampas med. Ett problem är att statsmakterna under lång tid övervältrat kostnader på kommunerna.
- Vår kommundelsnämndsorganisation har gett ett demokratiskt mervärde men det har å andra sidan inneburit problem med att skapa en helhetsbild över verksamheten och därmed också brister i resurseffektivisering. Från årsskiftet får vi en förändrad kommunal organisation. Det är viktigt att vi tar med oss det demokratiska mervärde som skapats i den gamla organisationen, sa Mattias Ottosson.
- Jag anser att de har lika fel som de som anser att det bara är att anstränga sig lite mer så kan skatten sänkas. Jag är övertygad om att vi kan klara framtidens utmaningar utan att höja skattenivån. Det kräver att vi alla anstränger oss mer. De som tror att vi har råd att sänka skatten samtidigt som de påstår sig kunna hantera de utmaningar vi står inför har ett ansvar att visa hur det ska klaras av. Gör de inte det finns ingen trovärdighet.

<b>Rustade för framtiden</b>
- Vi är, och har varit, duktiga på att fördela den kommunala ekonomin. Nu ska vi bli bättre på att få ekonomin att växa. Vi gör det genom genomtänkt strategi och ett rakt och ärligt klimat för näringsliv och universitet att verka i, sa Ottosson.
- Med den kommande budgeten ställer sig Norrköping starkt rustat för framtiden. Samtidigt som vi gör anpassningar satsar också kommunen tydligt på barn och ungdomar. Vi bygger upp en organisation så att vi på bästa sätt arbetar förebyggande vilket minskar utgifterna för kommunen.
- För att sammanfatta är budget 2003 en framtidsbudget i balans. Det finns alltid behjärtansvärda åtgärder som ställs åt sidan i ett budgetarbete med hårda prioriteringar. Men så länge prioriteringarna gäller långsiktiga mänskliga och ekonomiska vinster tar man ansvar för framtiden. Det gör vi genom denna budget.


<span class=rub>Den gången fick sossarna ge sig</span>

<span class=ing>NORRKÖPING
Två nya skoldaghem och ännu en s k dampgrupp ska startas i Norrköping. Det uppdraget fick barn- och ungdomsnämnden av kommunfullmäktige vid torsdagens sammanträde.
Beslutet föregicks av en lång och intensiv debatt. På ena sidan den borgerliga gruppen, företrädd av bl a Kristin Lundberg (fp), Margaretha Ericsson (kd) och Jirina Klevstigh (m).</span>

Det hjälpte inte att Li Teske (s), Soghra Bahmani (s) med flera intensivt argumenterade för att det är bättre att de barn som behöver stöd får vara kvar i den vanliga skolan tillsammans med sina kamrater.
Kravet på skoldaghem fanns med redan i den borgerliga fyrklöverns valprogram och det fick nu stöd av såväl pensionärspartiet som miljöpartiet.
Tre miljoner plockar man från kommunstyrelsens budget till detta.
Äldreboendet var en annan fråga som väckte debatt.
Där ville de borgerliga få igenom ett beslut om att alla nya äldreboenden och sjukhem ska upphandlas i enlighet med lagen om offentlig upphandling, både vad gäller drift och byggen. Kommunen bör inte äga fastigheten heller, tyckte borgarna med instämmande från spi och mp.
- Vi har hittills haft en bra blandning av kommunal regi och privata företag, sa Rita Eklund, socialkommunalråd (s).
- Jag kan inte se varför vi nu ska gå ifrån den modellen.

<b>Sparar inga pengar</b>
Även Rodi Ailert (v) gick emot det borgerliga förslaget:
- Upphandling sparar inte pengar, dessutom riskerar man att försämra servicen.
Nu bordlades frågan, vilket innebär att den kommer upp till beslut på något kommande fullmäktigemöte.
Fortsättning följer.

<b>Mer ekologiskt</b>
Miljöpartiet fick igenom en av sina hjärtefrågor - pengarna till inköp av ekologisk mat blir kvar (0.5 miljoner kronor). S+v sparade in på anslaget i sitt budgetförslag men fick alltså bakläxa.
- Om alla skolor och förskolor köper ekologisk mjölk betyder det att man behöver köpa 900 000 liter per år, sa Stefan Arrelid (mp).
- Norrköpings kommun är så stor inköpare att vi kan påverka marknaden.

<b>Vänsterpengar</b>
Den nya majoritetskonstruktionen, sexpacken med fyrklövern + mp + spi, ville också plocka bort 75 000 kronor från vänsterpartiets partistöd. Detta på grund av att v fått två 75-procentiga politiska sekreterare - och då ska grundstödet till partiet plockas bort, enligt sexpacken.
Neddragningen innebär ungefär en tredjedel av vänsterpartiets partistöd.
Stefan Arrelid (mp) hade tidigare accepterat uppgörelsen med s+v om politiska sekreterare men nu ändrade sig mp.
- Vi har kommit fram till att stödet strider mot kommunallagen, sa Arrelid.
Frågan kom upp först i torsdagskvällens debatt och väckte viss förundran. Hade miljöpartiet fått stöd för kravet på KRAV-märkt mat i utbyte mot vänsterpengar eller vad var det frågan om?
Nu får de laglärda i Rådhuset tillbaka ärendet. Återremiss till kommunstyrelsen, alltså.

<b>Nya härbärgen?</b>
Debatten om härbärgen för de hemlösa refererades i gårdagens Folkbladet.
Det var ett krav redan i valrörelsen och frågan kom upp som ett säryrkande från sexpacken.
- Det är angeläget att vi får fram fler platser för de hemlösa, ärna i samarbete med Frälsningsarmén eller någon annan frivilligorganisation, sa Jörgen Rundgren (m).

<b>Härbärgen behövs inte</b>
Nu skickas även den frågan tillbaka till kommunstyrelsen. Något som inte heller socialnämndens ordförande Irene Lindén motsatte sig.
Även om hon var skeptisk i debatten.
- Det är inte härbärgen utan permanentboende som behövs, sa hon.
Den uteblivna besparingen för Räddningstjänsten när fullmäktige beslutade behålla vattendykningen finansieras genom minskning av kommunstyrelsens oförutsedda pengar. Räddningstjänsten slipper alltså spara in de pengarna på annat.
Debatten pågick nästan oavbrutet mellan klockan 13 och 23.30.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!