På Arbetets museum pågår just nu utställningen "Bli ett enerigeni". Den riktar sig framförallt till elever i mellanstadiet som en del i undervisningen om hållbar samhällsutveckling.
– Men den är nyttig även för vuxna, alla behöver lära sig lite mer om energi. Energifrågan är så viktig för en hållbar utveckling, säger Katja Appelros som arbetar med hållbarhetsfrågor på Eon.
Utställningen har man tagit fram för att göra det roligare och lättare att ta till sig kunskaper kring dessa frågor.
– Vi vill skapa kunniga konsumenter och kreativa ingenjörer för framtiden. All energi har en miljöpåverkan. Problemet är att vi använder energin för slösaktigt. Det handlar om att se till att varje kilowattimme verkligen gör nytta, säger Katja Appelros.
Efter att eleverna bjudits på en liten genomgång om vissa grundläggande fakta kring energi får de fritt ta del av utställningen. Bland annat får de gissa hur mycket el olika apparater drar, vad energin kostar och hur den omvandlas. Olika experiment ingår också. Barnen får till exempel gå in och sätta sig i ett skåp för att efter en stund se hur deras kroppsvärme fått temperaturen att stiga.
Ibrahim Al-Isawi tyckte det var lärorikt.
– Jag har lärt mig massor om volt och watt och så.
Tyra Edengren och Linda Blixt svarar på frågor om hur mycket el det går åt för att värma ett hus och får gissa kring lite olika alternativ.
– Det är ganska svåra frågor, för det är ju inte sånt man tänker på i vanliga fall, säger Tyra Edengren.
Runt hörnet får de se hur mycket längre man kan resa med tåg än med flyg i förhållande till samma mängd koldioxidutsläpp.
Marie Kronqvist som är mentor för femteklassen tycker att enrgifrågor och hållbarhet är jätteviktigt.
– Det är en ständigt aktuell fråga.