Barnet det handlar om har autism och adhd och bor med sin ena förälder i Norrköping. Barnet är i behov av en vuxen i sin närhet hela tiden vilket gör det svårt för föräldern att sköta sitt arbete. Av utredningen framgår att barnet inte kan vara ensam hemma efter skolan och behöver stöd i kontakt med jämnåriga. Barnet beviljades korttidstillsyn den 19 maj 2021 och beslutet skulle börja gälla den 1 augusti samma år. Men någon insats har barnet fortfarande inte fått.
– Jag kan inte kommentera det enskilda ärendet men det är flera faktorer som gör att det har varit svårt att verkställa beslutet. Bland annat har det varit brist på lokaler, säger Malin Engström, verksamhetschef på myndighetsutövningen, vård- och omsorgskontoret.
IVO skriver bland annat att man inte kan inte utesluta att barnet och föräldern farit illa på grund av det långa dröjsmålet och att det är anmärkningsvärt att Norrköpings kommun inte har några korttidstillsynsplatser som kan tillgodose barnets behov. Därför yrkar de på att förvaltningsrätten beslutar att Norrköpings kommun ska betala en särskild avgift på 22 200 kronor i månaden, från och med den 1 augusti 2021 till den dag beslutet verkställs. Hittills kommer då summan upp i nästan 400 000 kronor, men ökar alltså för varje månad som insatsen inte sätts in.
Hittills 400 000 kronor men blir troligen mer, har kommunen råd med det?
– Sanktionsavgifter är ju alltid pengar som kastas i sjön, men det viktiga är att den enskilda får den insats som den har blivit beviljad. Den enskilde behöver ju insatsen, det är så vi har bedömt, säger Malin Engström.
Insatsen utförs av utbildningskontoret och där har Cecilia Karlsson, chef för centrala barn och elevhälsan, nyligen fått ansvar för även korttidstillsynen.
– Det är verkligen inte bra att det blivit så här och att vi får ett vite är verkligen ett nederlag för oss. Vi hoppas att vi ska komma till rätta med det här så snabbt vi bara kan, säger hon.
Korttidstillsyn beviljas till den som är mellan 13 och 21 år och har en funktionsnedsättning. Insatsen kan sen ske antingen i samarbete med fritidsgårdar, i gemensamma egna lokaler eller enskilt i egna lokaler. Verksamheten anpassas utifrån barnens behov.
Vad gör ni för att lösa situationen för barnet som fått vänta så länge?
– Vi jobbar jätteintensivt med det. Vi har äskat medel och fått beviljat medel för att kunna utöka verksamheten det här året. Nu gäller det att få fatt i de lokaler som behövs. Vi ser att den här målgruppen kommer att öka, säger Cecilia Karlsson.
Dels vet de att det är många barn som slutar årskurs sex i vår som kommer att ha rätt till insatsen om de ansöker om den, men det handlar också om nya nationella riktlinjer.
– Det finns nya rekommendationer om att vi ska kunna erbjuda fler den här insatsen, även om man inte tillhör målgruppen LSS. Man vill kunna erbjuda ett mer lättillgängligt stöd. Det är en nationell rekommendation så får vi se hur kommunen förhåller sig till det.
Förhoppningen är att öppna två nya enheter till i augusti och rekrytering av personal kommer att starta parallellt med att kommunen söker efter nya lokaler.