Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Barn får allt sämre tänder

Tandproblemen i Sverige ökar.
Barn och ungdomar får allt sämre tänder - och värst drabbade är barn till låginkomsttagare.
- Det är på väg att bli en folksjukdom, säger Lena Kvarby, tandläkare.

Lena Kvarby, tandläkare, och Karin     Cederberg, tandhygienist, tror att kunskap är lösningen på tandproblemen. 										    Foto: Andreas Skogh

Lena Kvarby, tandläkare, och Karin Cederberg, tandhygienist, tror att kunskap är lösningen på tandproblemen. Foto: Andreas Skogh

Foto:

NORRKÖPING2005-07-18 06:00
Enligt en undersökning från Folkhälsovetenskapligt centrum i Linköping är det stor skillnad mellan barns tandhälsa i Östergötland beroende av social bakgrund och ekonomiska förutsättningar.
Barn med föräldrar som är välutbildade och har hög inkomst mår generellt betydligt bättre i munnen. I den gruppen är 80 procent av alla 6-åringar helt kariesfria. Motsvarande siffra bland barn till låginkomsttagare är bara 54 procent.

Okunskap
Okunskap hos barnens föräldrar anses vara orsaken till problemet.
Olga Stevanovic arbetar som behandlingsassistent i förändringsgruppen på Socialkontoret centrum i Norrköping. I sitt arbete har hon sett rena skräckexempel.
- Många barn dricker coca-cola och äter godis varje dag samtidigt som de nästan aldrig borstar tänderna. I många fall har föräldrarna så mycket annat att oroa sig över så att de helt enklet inte orkar att ta tag i det, säger hon.
- Till exempel följde jag vid ett tillfälle ett av de här barnen, en liten flicka, till tandläkaren. Hon hade otroligt ont och behövde akutvård. Det slutade med att de under narkos fick dra ut tretton tänder. Veckan efter träffade jag henne igen, då satt hon ändå med coca-cola i en nappflaska och en godispåse i handen.
Exemplet är skrämmande, men långt ifrån ovanligt.
- Det händer att barns tänder är så sjuka att det enda alternativet är att dra ut dem. Många tänker att det handlar bara om mjölktänder, men faktum är att det i framtiden även påverkar de permanenta tändernas kvalité, säger Lena Kvarby, tandläkare på Folktandvården Druvan.
Barn med unga föräldrar och barn med invandrarbakgrund är överrepresenterade när det gäller tandproblem.

Samband
- Det finns självklart massor av barn med annan etnisk bakgrund än den svenska som har fina tänder. Men en del har inte samma kultur när det gäller tandhygien som vi har här, säger Olga Stevanovic.
- Men det här är inte bara ett problem i de grupperna utan överhuvudtaget i samhället. Okunskapen finns överallt.
Det finns också ett samband mellan fetma och dåliga tänder. Feta barn har fyra gånger så mycket karies som normalviktiga, enligt en undersökning från tandläkarhögskolan i Stockholm.
- Det handlar om dålig kosthållning, mycket snabbmat, godis och läsk. Så visst hör det till viss del samman. Men det finns också överviktiga barn som har bra tänder och normalviktiga som har dåliga, säger Karin Cederberg, tandhygienist på Folktandvården Druvan.
Enligt tandläkarförbundet säljer tre av fem skolor läsk och godis i uppehållsrummen.
- I dag vet jag inte hur det är på daghemmen, men tidigare vet jag att många här i Norrköping serverade söta mellanmål. Det är ett stort problem. Skolor och daghem borde föregå med gott exempel, säger Lena Kvarby.
- Fortsätter det så här riskerar karies att bli en folksjukdom.

<span class=Rub1>
Lösningen stavas kunskap

<span class=Ing><b>Många barn uteblir från tandvårdens kontroller.
Nu samarbetar Folktandvården Druvan och Socialkontoret centrum för att nå riskgrupperna.
- Kunskap kan lösa en del av problemen, säger Karin Cederberg, tandhygienist.</b>

Efter att gång på gång reagerat på att barn äter fel, inte borstar tänderna och dessutom inte kommer när de kallas till tandläkaren startade Folktandvården Druvan och Socialkontoret centrum ett gemensamt projekt, en slags informationskampanj.
- Målet är att nå ut till de som inte kommer till oss annat än när de är i behov av akut tandvård. Men det finns även andra som behöver få informationen, säger Lena Kvarby, tandläkare.

Lyckat möte
Nu har man fått medel av landstinget för att kunna arbeta med att öka kunskapen kring tandhygien och kosthållning i deras upptagningsområde. Projektet påbörjades i mars och kommer att pågå fram till 2007.
I onsdags anordnade de en informationsträff i Folkparken.
- Det var mycket lyckat, ett hundratal personer deltog. Tidigare har vi mer arbetat genom att predika ut vårt budskap. Vi försöker nu möta våra barn och ungdomar med kunskap och information utanför kliniken med bland annat bilder, tipspromenader och varuprover. Vi försöker göra informationen till något kul, säger Karin Cederberg, tandhygienist.

Prata med föräldrar
Och i höst fortsätter arbetet.
- Vi ska ge oss ut på skolorna i vårt område och prata om de här frågorna. Vi kommer också att samla föräldrar för att samtala om de här problemen, säger Olga Stevanovic, behandlingsassistent på Socialkontoret centrum.
Under informationsträffarna handlar det mycket om att lära barn och föräldrar att se upp med fällorna i vardagen. Många känner inte till att det dolda sockret är den stora boven.

En gång i veckan
- Läsk, saft, godis och många halvfabrikat innehåller otroligt mycket socker som är skadligt för tänderna och på sikt även kan ge andra folksjukdomar som diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar. Det är något många inte känner till samtidigt som vi i dag konsumerar betydligt mycket mer av de produkterna än tidigare, säger Lena Kvarby.
Ett annat problem är det ständiga småätandet.
- Efter att man har ätit något ändras ph-balansen i munnen och då är tänderna mer sårbara. Det tar ungefär en halvtimme för munhålan att återställa ph-balansen till neutral miljö. Därför är det av stor betydelse att man äter vid bestämda tidpunkter, borstar tänderna två gånger om dagen med fluortandkräm, använder vatten som törstsläckare och bara äter godis en gång i veckan, säger Lena Kvarby.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om