Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Barn drabbas av nedskärningar på Vrinnevi

Vrinnevisjukhuset har under flera år varit ledande inom barnsjukvård. Alla barn på sjukhuset har samlats på barnavdelningen där det bland annat funnits ett psykosomatiskt team. Men den tiden är snart förbi och barn med åkommor som i själva verket har andra bakomliggande orsaker riskerar att inte längre få någon hjälp.

Per Bolme är en av de läkare på barnkliniken som är rädd för att barn med psykosomatiska problem inte kommer att få den hjälp de behöver efter neddragningarna som kommer att ske under året.
FOTO: ANITA KJELLBERG

Per Bolme är en av de läkare på barnkliniken som är rädd för att barn med psykosomatiska problem inte kommer att få den hjälp de behöver efter neddragningarna som kommer att ske under året. FOTO: ANITA KJELLBERG

Foto:

"NORRKÖPING2004-02-25 06:00
- Det handlar om barn som har ont i huvudet och magen, som blir förlamade men där diagnosen är ett tecken på andra problem. Det kan vara en skilsmässa som ligger bakom eller i värsta fall en hjärntumör eller sexuella övergrepp. Då gäller det att vi barnläkare kan se igenom bruset, förklarar Per Bolme, överläkare som för mindre än ett år sedan var chefsöverläkare på barnkliniken.
Han är en av många av barnavdelningens personal som tror att just patienterna med psykosomatiska problem inte kommer att få den vård de behöver efter neddragningarna som kommer att ske under året.

Utbudsminskning
Den 29 oktober tog Hälso- och Sjukvårdsnämnden i Östergötland beslut om att begränsa utbudet av länssjukvård på sjukhusen i landstinget på ett 50-tal punkter. Det innebär bland annat att svimning, sömnsvårigheter, spänningshuvudvärk och nattväta hänvisas till primärvården eller privata alternativ. Diffusa symptom som i själva verket kan vara tecken på att barnet har andra bakomliggande problem som det behöver hjälp med.
- Det blir helt klart en tillbakagång. Nu har vi arbetat i team där alla har olika roller. Doktorn sköter bara det medicinska och till exempel psykolog tar det andra mer känslomässiga som finns. Men i och med förändringen blir det doktorn som ska ta hand om allt igen och det fungerar inte, säger Per Bolme och poängterar att bara erfarenhet kan lära personalen att se de små tecken som finns som kan peka på bakomliggande problem som mobbing och skilsmässa.

Successiv övergång
Bo Orlenius, chefsöverläkare på barnkliniken är medveten om risken att dessa barn kan fall bort i det nya systemet men tror att övergången till primärvården kommer att fungera eftersom det kommer att gå successivt.
- Vi arbetar för att de här barnen inte ska falla ur systemet, bland annat genom utbildning av läkare men också att primärvården kan remittera barn till barnkliniken om de tror att det kan vara något annat som ligger bakom problemen, säger han.

Tidiga insatser
Barnen som idag går till barnavdelningen kommer så småningom att hänvisas till vårdcentraler och Barn och ungdomspsykiatriska mottagningen, BUP. Men på BUP har man redan tvingats höja nivån för de barn som får komma in och man har svårt att ta emot fler än vad man gör idag.
- Vi har ingen möjlighet att ta emot fler patienter pågrund av att andra instanser inte kan ta emot dem. Men det här är oerhört viktiga grupper att ge hjälp. Ju tidigare man kan möta och göra något för ett barn med psykosomatiska problem desto mindre är risken att tillståndet blir förvärrat, säger Rita Berggren, verksamhetschef för BUP i Norrköping.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!