Barn allt ovanligare i östgötska hushåll
NORRKÖPINGDet har blivit dyrare att leva för barnfamiljer under 1990-talet. Köpkraften har minskat mer för denna grupp än för andra hushåll trots ett ökat förvärvsarbete. Andelen hushåll med barn i Östergötland har dessutom minskat under den senaste tioårsperioden. Det visar en ny rapport från TCO.
Barnfamiljernas köpkraft minskade under 1990-talet, visar en ny rapport. Samma undersökning visar också att andelen hushåll i Östergötland med barn har minskat de senaste tio åren. FOTO: PRESSENS BILD
Foto:
<b>Ökad lön - minskade bidrag</b>
De sammanlagda hushållsinkomsterna har ökat ungefär lika mycket för personer med barn som för dem utan barn under tioårsperioden. För ensamstående med barn har ökningen till och med varit något större än för ensamstående utan barn.
När det gäller sammanboende med barn så har de en något högre arbetsinkomst än sammanboende utan barn totalt sett. Däremot blir den totala disponerade inkomsten per medlem i hushållet mycket lägre för barnfamiljerna då antalet personer som ska försörjas är fler.
När det gäller barnfamiljernas total inkomster har den del som är lön ökat. De olika bidragen, såsom barnbidrag och bostadsbidrag, har i sin tur minskat i dessa hushåll.
<b>Lägre köpkraft</b>
Barnfamiljerna i Östergötlands län har 2001 en köpkraft per hushållsmedlem som är en tredjedel lägre än för hushållen utan barn.
Ensamstående med barn har en köpkraft på 67 procent per person jämfört med ensamstående utan barn. Och för sammanboende med barn är köpkraften 63 procent per person jämfört med sammanboende utan barn.
För 1991 var köpkraften 66 procent för sammanboende med barn och för ensamstående med barn 70 procent i jämförelse med dem utan barn. För övriga hushåll syns inte samma minskning, vilket alltså innebär att barnfamiljerna är de hushåll som tappat mest i köpkraft under tioårsperioden.
<b>Länet har halkat ner</b>
För Östergötlands del har arbetsinkomsterna för 2001 sjunkit något i samtliga hushåll jämfört med 1991. Länet har halkat ner mot mitten av tabellen i stället för att ligga i den övre halvan.
Däremot ser det annorlunda ut för ensamstående med barn i Östergötlands län. Där, liksom i Hallands län, har inkomsten ökat mest i Sverige, relativt sett, under den senaste tioårsperioden. För 2001 är årsinkomsten bland de ensamstående med barn i Östergötlands län 202 500 kronor, vilket motsvarar en ökning med 34 procent sedan 1991.
Östergötland har därmed lämnat den näst sista platsen i tabellen och tagit sig upp mot mitten. Men länets siffra är ändå ganska låg. För riket totalt är medelinkomsten för ensamstående med barn 216 500 kronor för 2001.
<b>Färre barn i hushållen</b>
Andelen hushåll med barn, ensamstående och sammanboende, var cirka 31 procent i riket som helhet de båda undersökningsåren. I vissa län har andelen hushåll med barn minskat och i andra har de ökat. Förändringarna är i de flesta fall ganska små, högst plus eller minus två procent.
Östergötland tillhör ett av de län som visar minussiffror. 1991 var andelen hushåll med barn 31 procent i länet. 2001 har de minskat till 29 procent. Endast Stockholms län visar en lägre siffra för 2001 med sina 28 procent.