Granbarkborren är en av de arter som dragit nytta av den långa och torra sommaren 2018 och nu har angreppen på skogarna ökat dramatiskt. Inventeringar har visat att granbarkborren angripit omkring 2,5 miljoner kubikmeter skog i södra Sverige, detta motsvarar ett virkesvärde på omkring en miljard kronor enligt Skogsstyrelsen vars experter bedömer att angreppet kommer att bli minst lika stort 2019. Med ännu en torr sommar kan skadorna komma att femdubblas
Folkbladet beskrev också nyligen hur en inventering påbörjats av Länsstyrelsen Östergötland för att fastslå hur stora angrepp av granbarkborre som drabbat de av länets naturreservat som innehåller gran.
– Granbarkborren finns i normala fall i våra skogar och angriper ett och annat träd men i och med torkan är många granar stressade och det känner granbarkborren som lockas dit, berättade Lisa Johansson, naturvårdsförvaltare på Länsstyrelsen Östergötland för Folkbladet apropå inventeringen.
Nu har Skogsvårdsstyrelsen fattat beslut om att skapa ett nytt bekämpningsområde (gäller från 1 april) för att begränsa granbarkborrens skador. Det handlar om det stora delar av Götaland och Svealand – aldrig har en så stor del av landet klassats som bekämpningsområde.
– Vi står inför ett mycket allvarligt läge när det gäller skadeinsektens utbrott med risk för miljardförluster för skogsägarna. Skogsstyrelsens styrelse har nu fattat beslut om ett nytt bekämpnings-område för att visa på behovet av extraordinära insatser, säger Mats Carlén, Skogsstyrelsens regionskadesamordnare i Region Syd i ett pressmeddelande.
– Det kommer krävas mycket av alla aktörer och vi behöver skogsägare som är på tårna för att lindra omfattningen.
Skogsstyrelsen får fler verktyg i lådan när man bildar ett bekämpningsområde, I vissa fall kan man till exmpel besluta om avverkning och borttagande av stående granar om det handlar om nya angrepp av granbarkborre.