20 skolkök i kommunens regi fick nu i veckan oanmälda besök av Bygg- och miljökontorets livsmedelinspektörer under en och samma dag.
Inspektörerna kontrollerade att skolorna verkligen serverade den MSC-certifierade fisk som stod på matsedeln.
Enligt Norrköpings kommuns riktlinjer för kostverksamhet eftersträvar kommunen att så kallad MSC-certifierad fisk används. MSC, Marine
Stewardship Council, innebär att fisken kommer från ett hållbart fiske.
Först i NordenKostenheten i Norrköping var första kommun i norden att MSC-certifiera sig 2010.
Precis nu i dagarna genomförde Bygg- och miljökontorets livsmedelinspektörer ett tjugotal oanmälda inspektioner i kommunens kök för att kolla så att kostenheten efterlever sin matsedel när det gäller MSC-fisk. Samtliga av bygg och miljökontorets livsmedelinspektörer deltog i den samordnade insatsen.
– Under året prioriterar livsmedelsavdelningen redlighet! Det vill säga att konsumenten inte ska bli lurad eller vilseledd när det gäller mat och livsmedel, redlighetskontrollerna sträcker sig över samtliga typer av livsmedelsverksamheter, berättar Axel Bark, miljö- och hälsoskyddsinspektör.
100 procentResultatet var hundraprocentigt.
Alla besökta kök använde MSC-fisk då matsedeln angav detta. Samtliga kök kunde snabbt uppvisa dokumentation för spårbarhet för begärda fiskvaror. Med spårbarhet menas att alla företagare ska kunna redovisa från vilket företag livsmedel har mottagits. Syftet med spårbarhet är att snabba åtgärder ska kunna vidtas om osäkra livsmedel hamnar på marknaden.