Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Bantade – men bättre

En succépjäs från i våras byter stad och Ung Scen öst får en ny ledare. Det är är lite av vad som händer på Östgötateatern i höst. Teaterchefen Johan Celander vågar lova att det blir den bästa hösten och våren någonsin.

Foto: Andreas Skogh

NORRKÖPING2009-08-11 09:12

I går samlades Östgötateaterns teaterchef, regissörer och ensamble vid Aborreberg för en presentation av vad det kommer att bjudas på för föreställningar den kommande säsongen.
– Det är härlig känsla att mötas igen. Publikmässigt hade vi vår bästa säsong förra året, men samtidigt var vi tvugna att säga upp folk och strukturera om teatern. Vi har en något mindre produktion i år, men ska lyckas ännu bättre. Den här säsongen ska bli den bästa någonsin. Vi har en bra bredd på repertoaren och det känns helt fantastiskt, sa teaterchefen Johan Celander.
Succé från grannen
I höst kommer vårens succé på Stora Teatern i Norrköping, Allt om min mamma, till Linköping.
– Scenen är mindre i Linköping så föreställningen kommer säkert att ta nya riktingar, men varje föreställning är egentligen ny. Det är det som skiljer teater från film, säger Johan Celander.
Han berättar att föreställningen fick bra respons från publiken och tror att den kommer att bli lika uppskattad i grannstaden.
Leken som ledstjärna
De flesta i ensemblen har vi sett förut, men det finns några nya ansikten.
Malin Axelsson är ett sådant. Hon är ny konstnärlig ledare för Ung Scen öst och flyttade till Linköping för bara en månad sen.
– Just nu är mycket nytt, men jag trivs oerhört bra i Linköping, säger hon.
Malin Axelsson är utbildad dramatiker vid Dramatiska Institutet, har arbetat på Riksteatern i fyra år och frilansat mycket. Att arbeta med unga och teater för unga är lite av en dröm för henne. Hon har målet klart för sig.
– Jag vill arbeta med leken som metod och verktyg. Det ska vara en lekfull atmosfär och publiken ska överraskas med oväntade saker, säger hon.
Att arbeta med teater för unga blir en utmaning.
– Det är ett stort ansvar. Många unga har aldrig varit på teater tidigare. Det kan också vara en svår publik att nå då många tvingas dit med skolan, säger hon.
Pjäs om barnafödande
Två nya skådespelare är Gloria Tapia och Linda Birgersson. De spelar i pjäsen Nära Livet, skriven av Ulla Isaksson och filmatiserad av Ingmar Bergman. I Nära Livet möts tre kvinnor på en förlossningsavdelning. Cecilia har just fått missfall, Hjördis har försökt göra en olaglig abort och Stina som är höggravid längtar bara efter att få barn. Trots sina olikheter förenas de i sin gemensamma situation.
De medverkande har nu övat i två veckor och håller som bäst på att sätta sig in i sina roller. Det är många frågor om rollerna och pjäsen som snurrar i både Gloria Tapias och Linda Birgerssons huvuden. Skådespelarna har studerat hur det var att föda barn under den tid då pjäsen utspelar sig. Linda Birgersson berättar att det första alla fick göra när gruppen samlades var att tänka efter om de kom i håg hur det var när de själva föddes.
– Först var alla lite trevande. Man var ju för liten för att minnas. Sen kom de första minnena och så minnena från när man själv födde barn, säger hon.
Den 19 september har pjäsen premiär på Stora Teatern i Norrköping.

 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om