Kommunfullmäktigeledamoten Bjerselius, som själv åkte på en hjärtinfarkt i mars 2011, ser mycket positivt på att samhällets beredskap för hjärtsjuka blir bättre och bättre.
– Bara sedan jag drabbades 2011 har mycket hänt, bland annat finns det långt många fler hjärtstartare nu. Bland annat tack vare att de blivit så mycket billigare att köpa in.
MiljoninvesteringMen satsningen på ett PCI-labb till Vrinnevisjukhuset är desto kostsammare. Byggnadsinvesteringen uppgår till knappt 7,4 miljoner kronor. Det avgörande byggbeslutet fattas den 28 augusti, sedan byggs anläggningen som ska vara redo för inflyttning i december om allt går enligt planerna.
I ett PCI-labb kan läkarna utföra kranskärlsröntgen samt den livräddande insatser genom så kallade ballongsprängningar.
– Det kan hända mycket i en ambulans de drygt fyra milen ner till Universitetssjukhuset i Linköping, så det är bra att detta nu kommer till Norrköping också.
HjärtstartarkollNär det gäller hjärtstartare så kunde Svenska Rådet för Hjärt- och lungräddning (HLR-rådet) i dagarna också presentera viktiga framsteg. Med hjälp av ny teknik kan alla med en registrerad hjärtstartare enkelt uppdatera sin information om var utrustningen befinner sig geografiskt. På så vis kan Sveriges hjärtstartarregister starta ett samarbete med Sveriges larmcentraler, där man på karta snabbt kan ta reda på var den närmaste hjärtstartaren finns att tillgå.
– Vi har bland annat köpt in en hjärtstartare till bowlinghallen i Vilbergen, och jag har märkt att de blivit många fler så det är kanon att de nu registreras så att man vet var de finns, säger Åke Bjerselius.