Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Balder - en oas för de glömda barnen

De har kallats de glömda barnen. Det handlar om barn som har föräldrar som missbrukar. I kommunen träffas barn och ungdomar varje vecka i samtalsgrupper för att prata om sin livssituation.

NORRKÖPING2008-04-24 03:00
- Barnen ser likheter och att de inte är ensamma. Man märker med tiden att de blir lättade. Det berättar Helena Olsen, barngruppsledare.Samtalen sträcker sig ofta över en termin, med tolv-tretton grupptillfällen. Ofta är två grupper i gång samtidigt, en för yngre barn från sex år och en grupp som vänder sig till lite äldre barn och ungdomar. Två barngruppsledare håller i samtalen. Det är viktigt att vara två, för att fånga upp vad som händer i gruppen. Ofta arbetar gruppen utifrån ett tema, som kan handla om att lära sig att sätta gränser. Grupperna pratar ofta om känslor och försvar. Ibland gör barnen egna rollspel. Verksamheten kallas Balder.- Det är skönt för barnen att träffa andra som har det likt deras eget liv. De inser att det inte är deras ansvar utan att det finns en vuxenvärld. De får förklaringar till att det kan bli så här. Många barn bär på så mycket skuld och skam.Lojala barn
Helena Olsen är en av barngruppsledarna. Hon berättar att de hela tiden försöker att arbeta med att göra verksamheten känd ute i skolorna och hos dem som arbetar med barn.- Jag tycker att vi har tillräckliga resurser men vi måste hitta ännu bättre former för vår verksamhet, säger Helena Olsen.- För några år sedan nämndes siffran 200 000 barn i Sverige som har föräldrar som missbrukar. Men mörkertalet är stort och vi når långt ifrån alla. Barn är dessutom bra på att hålla familjehemligheter. De är otroligt lojala, säger Helena Olsen.Baksidan med ständig förnekelse är att många barn stänger av sina känslor. De blir oroliga, rädda och får ångest berättar Helena Olsen. Nya lokaler
För de barn som så önskar finns det möjlighet till individuella samtal under den tid som gruppen träffas. - Det händer också att barnen ber om hjälp och vill att vi ska prata med deras föräldrar.Samtalsgrupperna har funnits i kommunens regi i tre år. Innan dess var det landstinget som i samarbete med kommunen ansvarade för träffarna. Ett lyft för verksamheten har de nya lokalerna på Styrmansgatan 10 blivit, som är mera anpassade för Balders verksamhet. Lokalerna delar Balder med Frideborgs barnverksamhet. Tidigare träffades grupperna i en lägenhet i Hageby, som socialförvaltningen disponerade.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om