Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Bakslag för nya Femöresbron: Inget tillstånd i domstol

Norrköpings kommun får inte tillstånd att flytta Brovaktarstugan för att bygga en ny bro där Femöresbron tidigare låg. Det meddelar kammarrätten i ett pressmeddelande.

Vid en inspektion 2016 visade det sig att Femöresbron led av allvarliga korrosionsskador och rost på tvärbalkar under brobanan. Tekniska kontoret bedömde att bron inte var säker att gå på och den stängdes därför av i september 2016.

Vid en inspektion 2016 visade det sig att Femöresbron led av allvarliga korrosionsskador och rost på tvärbalkar under brobanan. Tekniska kontoret bedömde att bron inte var säker att gå på och den stängdes därför av i september 2016.

Foto: Mikael Strand

Norrköping2021-06-29 11:37

Kommunens ansökan att flytta och höja upp Brovaktarstugan för att bygga en ny bro där Femöresbron tidigare låg får nej i kammarrätten. 

Brovaktarstugan och brofästet omfattas av en byggnadsminnesförklaring från 1986.

Enligt den byggnadsminnesförklaringen får området inte ytterligare bebyggas eller på annat sätt väsentligen förändras.

Det har varit många turer kring kommunens ansökan. 

Efter att ha fått nej hos Länsstyrelsen överklagade man till förvaltningsrätten där ansökan godkändes, men beslutet överklagades återigen av Länsstyrelsen till kammarätten. Där får kommunen nu alltså nej på nytt.

– Åtgärderna som kommunen vill genomföra runt stugan och brofästet bedöms påverka området alltför mycket. I förhållande till byggnadsminnet finns inte särskilda skäl för att ge tillstånd till den bro kommunen vill bygga. Tillgängligheten t.ex., som är ett skäl för kommunens ansökan, tillgodoses genom den närbelägna bron västerut, säger kammarrättsrådet Eva Elvingsson.

Kammarrättens beslut kan dock överklagas till Högsta förvaltningsdomstolen.

Karin Jonsson (C) är ordförande i tekniska nämnden och således politikern med yttersta ansvar för frågan gällande Femöresbron.

Hon känner sig besviken efter att ha tagit del av kammarrättens beslut.

– Vi tycker det är bra att det äntligen har kommit en dom men vi är inte nöjda med utslaget, säger hon.

– Det känns trist eftersom vi har varit en helt enig nämnd i den här frågan.

Det är upp till nämnden om man väljer att överklaga till högsta instans och frågan ska nu diskuteras. 

Men om Karin Jonsson får bestämma själv låter man kammarrätten få det sista ordet.

– Jag lutar mer åt att det vore bättre om vi hittar ett annat alternativ. Om vi skulle överklaga blir det nya turer fram och tillbaka och det kan ta ytterligare år innan vi får ett beslut.

Kammarrätten anser att Riksbron är ett bra alternativ utifrån ett tillgänglighetsperspektiv. Hur ser du på det?

– Det tycker jag är ganska förvånande. Vi har tittat på kulturminnesmiljön men också på andra aspekter som tillgänglighet, klimat samt drift och skötsel. Vår sammantagna bedömning är att vårt alternativ är det bästa.

Har ni någon alternativ plats för en ny bro?

– Ja, det har vi. Den platsen ligger lite öster om nuvarande brofäste och skulle innebära mer ingrepp i naturen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!