Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Bakläxa för östgötapolisen

Polismyndigheten i Östergötland är en av tre myndigheter i Sverige som inte har vidtagit några åtgärder för att tillvarata brottsoffrens intresse. Det visar en undersökning av Brottsofferjourernas riksförbund.

NORRKÖPING2004-09-28 06:00
Brottsofferjourernas riksförbund presenterade i onsdags en undersökning av hur brottsofferarbetet ser ut på 19 av Sveriges 21 polismyndigheter. Sammantaget visar undersökningen på att brottsoffer inom olika polisdistrikt inte har samma möjligheter till stöd och bra bemötande. Trots att Rikspolisstyrelsen har upprättar en handlingsplan för att få till stånd en verklig förändring tycks det inte räcka. Endast tre av de tillfrågade myndigheterna har vidtagit konkreta åtgärder för att förbättra polisens brottsofferarbete. Ett positivt resultat är det att bara tre av de 19 myndigheterna inte har vidtagit några åtgärder för att tillvarata brottsoffrens intresse. Men för Östergötland är det negativt, eftersom polismyndigheten här är en av de tre som inte vidtagit några åtgärder.

Får inte veta
Undersökningen visar att endast en procent av brottsoffren i länet tackar ja till kontakt med brottsofferstödjande personer.
- Över lag är det 10 procent av brottsoffren som aldrig får någon upplysning om att det jourer, säger Hans Klette, förbundsordförande i brottsofferjourernas riksförbund.

Bättre trygghet
Han tycker att det är mycket dåligt, och ännu sämre att man på polismyndigheterna i landet så gott som aldrig upplyser om att det är socialtjänsten som ansvarar för brottsoffren.
- Alla brottsoffer ska upplysas om sina rättigheter, men många får inte ens upplysningar om att de har rätt till skadestånd, fortsätter Hans Klette.
För övrigt visar undersökningen inget anmärkningsvärt för just polismyndigheten i Östergötland. Här har man har man bland annat förbättrat trygghetspaket med inspelningsutrustning till telefon för brottsoffer som utsätts för kontinuerliga hot och det pågår en omfattande utbildningsinsats av olika personalgrupper. Polisen samarbetar i utbildningsfrågor med lokala BOJ.
- Östergötland var positivt som helhet, men det är tråkigt att inte myndigheterna i landet kan leva upp till lagstiftningen, och det är det vi vill peka på och påskynda med undersökningen, förklarar Hans Klette.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!