Bada inte i Bråviken än
Den avloppsläcka som upptäcktes i Bråviken under söndagen är fortfarande inte lagad. Därmed kvarstår rekommendationen att inte bada i den inre delen av Bråviken. Under onsdagen anlände en dykarpråm för att underlätta reparationsarbetet.
Niklas Forsman och Pelle Hansson förbereder kvällens och nattens arbete med att laga läckan. Foto: Andreas Skogh
Foto:
- Det här är ett av de största jobben på många år. Eftersom det är bråttom att laga läckan snålar vi inte med resurserna. Vi har beställt material från stora delar av södra Sverige, säger Anna-Lena Öiås på Team Nät.
- Tyvärr är det semestertider, men vi har ändå lyckats anlita en hel del folk.
Svårigheter
Pelle Hansson är en av de tre dykarna på plats. Han menar att det är ett rutinjobb, men att flera faktorer vid läckan i Bråviken försvårar arbetet.
- Det blåser mer idag, vilket försvårar arbetet eftersom saker och ting driver iväg. Dessutom är det i princip bäcksvart där nere, dels på grund av mörkret men avloppsinnehållet som läcker ut skymmer också sikten, säger han.
- Att det är så djupt försvårar också. Varje dykare kan inte vara nere mer än 70 minuter innan man måste upp och vila minst fyra timmar.
Miljö- och hälsoskyddskontoret i Norrköping håller fast vid sin uppmaning till allmänheten att inte bada i de inre delarna av Bråviken. Rekommendationen kommer att gälla till och med ett par dagar efter att läckan blivit lagad.
Anmärkning
- Vi har fått preliminära provresultat från fem badplatser som vi har testat, säger Bengt Levin på Miljö-och hälsoskyddskontoret.
- Ingen av badplatserna är otjänlig, men Lindö, Marby och Djurön är tjänliga med anmärkning.
Enligt Bengt Levin är det dock oklart om anmärkningen beror på avloppsläckan.
- Dessa badplatser har haft lite förhöjda värden tidigare. Att de nu är så pass höga att det ger anmärkning skulle kunna bero på en så enkel sak som kanadagäss, säger han.
För allmänheten har inte läckan varit synligen märkbar.
- Avloppsinnehållet är så söndersmulat eftersom det transporterats genom bland annat flera pumpar. Därför märker man inte av till exempel toalettpapper, säger Anna-Lena Öiås.
- Partiklarna sjunker till botten, men bakterierna sprids lättare. Det är det som är det värsta med sådana här olyckor.