Bäckar rensas för öringars skull

Många bäckar små. De är livsviktiga för den utrotningshotade öringen. Därför ska nu Norrköpings kommun rensa flera av bäckarna så att öringen kan leka och föröka sig.

NORRKÖPING2007-07-30 06:00
På hösten går öringen upp från havet till bäckarna för att leka rommen av sig i det strömmande vattnet. Honan gör en lekgrop genom att röra sig häftigt över botten. I den gropen lägger hon sedan sin rom och täcker över den genom att göra en ny grop strax intill uppströms. Ungarna kläcks sent på våren och lever den första tiden nere mellan stenarna. De lever sedan ett par somrar i bäcken innan de vandrar ut i havet. Efter några år återkommer de för att leka.

Åter till havet
Om öringarna möter på hinder och inte kan gå upp i bäcken kan de heller inte fortplanta sig.
- De vill gå upp i sötvatten, berättar ekologen Therese Gustafsson. Det är inte så många bäckar det finns öring i, så vi tycker det är viktigt att ta bort alla vandringshinder.
Hindren som ska tas bort kan vara allt från grenar som ramlat ner i vattnet till stora betongfundament.

Många hinder
- Vi har ett 70-tal vandringshinder i Norrköpings kommun, säger Jonas Edlund, kommunekolog. Så det är ett ganska stort beting. Vi börjar med de mest prioriterade bäckarna.
De bäckar som först ska rensas i Norrköpings kommun är Getåbäcken, St Kosjöbäcken och Svintunabäcken. Prioriterade bäckar är även Pjältån, Torshagsån, Kolmårdsbäcken, Kvarsebobäcken och Djupviksbäcken.
- Där går också flodnejonöga, som är rödlistad, upp och leker, säger Jonas Edlund.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om