Back up återuppstår – en trygg punkt för ungdomar

Back up, som söker upp ungdomar i city och ger dem ett alternativ till att hänga där, återuppstår. Nystarten, med nya eldsjälen Johan Henriksson och gamla eldsjälen Willy Flores, sker i form av en ideell förening.

För trygghet i city. Johan Henriksson och Willy Flores utanför Ting, mitt i city, nära Filmstaden där många ungdomar hänger på eftermiddagar och kvällar.

För trygghet i city. Johan Henriksson och Willy Flores utanför Ting, mitt i city, nära Filmstaden där många ungdomar hänger på eftermiddagar och kvällar.

Foto: Susanna Beskow Norgren

Norrköping2021-05-28 08:00

Att Back up återuppstår i sommar har mötts av glada tillrop av alla som minns det tidigare engagemanget för ungdomar. Willy Flores som sedan början av 90-talet och fram till 2018 då han slutade i kommunen arbetat med struliga ungdomar, i The Point, Fritid City och Back up, jobbar i dag på Erlaskolan Södra.

Johan Henriksson har återvänt till Norrköping efter tio år i Kinda. Han är regionpolitiker för Liberalerna och har som fritidsledare varit ansvarig för tonårsverksamheten på Strömvillan. Han börjar snart ett nytt jobb på Jensen, samtidigt som han startar upp Back up igen, i form av en ideell förening. När han var uppåt 25 år deltog han i Back up, eftersom han tycker om att jobba med människor.

När han nu kom tillbaka till Norrköping såg han att den här typen av uppsökande verksamhet fattades, att kommunen inte förvaltat det uppdrag som låg under den kommunala verksamheten Pangea. 

– Som politiskt aktiv och som någon som verkligen brinner för människor så blev jag irriterad, säger Johan Henriksson som beslutade att dra i gång Back up själv i stället.

Han kontaktade Willy Flores, som ville vara med – om Johan själv ledde verksamheten. Flores är med och stöttar, och känner att han på det här sättet lämnar över stafettpinnen till Johan. De pratade med Braulio Ortega, som driver Ting, ett kulturkafé, ett socialt arbetsintegrerat företag på Prästgatan, och han sa ja till att de får använda den lokalen.

Civilsamhället kan dra i gång saker snabbare än kommunen, säger Johan Henriksson som vill samverka med kommunen, och hoppas på stöd och 2,5 tjänster. Han själv blir verksamhetsansvarig och Flores utbildningsansvarig. 

– Vi kommer att jobba med och för ungdomar. Back up kommer att vara en förening där vi attraherar ungdomar som är innanför Promenaderna.

Tanken är att fånga upp struliga tonåringar i city, erbjuda fika, en meningsfull fritid och utbildning i värderingar, och kunskap om samhället.

– Det här ska bli som en trygg punkt, vi ska bli som en familj, som det var innan i Back up, innan det lades ned, säger Johan Henriksson.

31 maj hålls ett uppstartsmöte. Cirkeln sluts, när Back up återuppstår, och stan som en gång haft fältassistenter nu får något liknande igen, då kommunen startar ett uppsökande socialt arbete riktat mot ungdomar i utsatta områden.

Johan Henriksson och Willy Flores med de gamla jackorna. Nya jackor kommer.
Johan Henriksson och Willy Flores med de gamla jackorna. Nya jackor kommer.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!