Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Babyboomen håller i sig

Babyboomen fortsätter och många väljer nu att skaffa sitt tredje barn. - Det finns en stark norm i Sverige att bli förälder och tvåbarnsnormen är dessutom mycket stark. Det konstaterar Disa Bergnéhr, universitetslektor vid Tema Barn, vid Linköpings universitet.

NORRKÖPING2011-01-25 03:00

Hon har själv forskat i varför människor vill ha barn. Det många har uppgivit är att de inte vill vara ensamma på ålderns höst. De ser barn och en stor familj som en social försäkring, när de inte längre själva orkar att vara aktiva.

- Vi får inte heller glömma bort den starka norm som finns, att bli förälder. Barnen blir ett projekt att driva, när man har tröttnat på sitt eget livsprojekt. Men samtidigt finns det också en risk med barn, att man inte kan leva sitt eget projekt längre, säger Disa Bergnéhr.

Tvåbarnsnormen
Under flera årtionden har det i Sverige dessutom funnits en stark norm att man ska ha minst två barn. Så är det till exempel inte alls i länder, som Italien och Frankrike, konstaterar Disa Bergnéhr.

Men det finns ingen forskning som visar varför alltfler familjer väljer att skaffa flera barn än två eller som förklarar trebarnstrenden, om det nu finns en sådan, säger Disa Bergnéhr.

- Många i medelklassgruppen har fått hög standard och känner att de har förutsättningar. De har råd med hus, bra bilar och känner uppenbarligen att de orkar med flera ungar, konstaterar Disa Bergnéhr.

Babyboomen fortsätter
I Norrköping föddes under första halvåret 2010, 825 barn. Hos kommunens placeringshandläggare delar man Disa Bergnéhrs uppfattning om att alltfler väljer att skaffa barn. Men om familjerna blir större, finns ingen statistik på.

- Människor som har väntat, väljer nu att skaffa barn, konstaterar Anita Trygg, placeringshandläggare.

- Den babyboom som startade för fem år sedan fortsätter. Det är 30-35-åringarna som har väntat i flera år, som nu skaffar barn, säger Disa Bergnéhr.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om