Avvisningar får JO-kritik
NORRKÖPINGEn avvisningshotad asylsökande man kallades till ett möte med Migrationsverkets personal och greps där av polis. När en annan avvisningshotad man skulle hämta sin dagersättning ringde Migrationsverkets personal polisen. Nu riktar justitieombudsmannen, JO, kritik , om än mild, mot myndighetens agerande när de båda männen avvisades från Sverige för två år sedan.
<b>Inget problem</b>
Migrationsverkets personal berättade då att mannen kallats till ett möte och när det skulle ske. Polisen frågade då om man fick tillåtelse att närvara vid mötet.
Migrationsverkets personal såg inget problem i detta, men talade inte om för mannen att polisen hade tänkt att komma dit. När den bosniske mannen lämnade handläggarens rum, efter mötet om praktikplatsen, greps han av polisen. En dryg vecka senare avvisades mannen till Sarajevo. Kvar i Sverige blev hans hustru och två minderåriga barn.
De borde ha underrättat den här utlänningen att polisen var där, säger justitieombudmannen Nils-Olof Berggren.
<b>Kosovoalban</b>
I det andra fallet kom en kosovoalbansk man till flyktingförläggningen i Alvesta för att kvittera ut sin dagersättning. När mannen kom dit ringde Migrationsverkets personal till polisen, som kom dit och grep honom. Bara några dagar senare avvisades mannen till Kosovo. Kvar i Sverige blev hans hustru och tvååriga dotter.
JO riktar nu kritik mot Migrationsverket för deras agerande i de två fallen. Det är olämpligt att Migraionsverket och polisen samarbetar på det sätt som skett. JO anser att Migrationsverket måste vara tydlig och helt öppen i sin information till en avvisningshotad asylsökande. Han väljer dock att lita på uppgifterna från Migrationsverkets personal att de inte medvetet lurat de två männen i någon fälla.
Jag kan inte hävda att de med avsikt lurat hit dom här männen, säger Nils-Olof Berggren. Därför blir inte kritiken starkare.
<b>Nya rutiner</b>
I och med att Migrationsverket har arbetat fram rutiner om liknande situationer skulle uppkomma väljer JO att inte gå vidare med ärendet.
Migrationsverket beslutade redan under våren 2001 att man i fortsättningen inte skulle ta några egna initiativ till att avvisningshotade asylsökande grips. Det får polisen sköta själv.
Jag hoppas naturligtvis att verket sprider det här beslutet på myndigheten och tar åt sig av mitt beslut, säger Nils-Olof Berggren. Och det tror jag naturligtvis att de gör.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!