"Avståndet betyder inte så mycket
För vissa patienter gäller det minuter. Då kan avståndet till sjukhuset vara lika med liv eller död. - Men det är enstaka fall, säger Steen Ekdahl, centrumchef för MedicinCentrum, där akuten ingår. Man får väga de enstaka patienterna mot det antal som klarar sig för att de får bättre vård i Linköping.
- Det händer mindre på natten, säger han. De flesta patienter kommer till akuten på dagtid. Och jag tror inte att avståndet i sig betyder så mycket. Det viktiga är att patienterna får rätt vård när de väl kommer till sjukhuset.
Men han erkänner att enstaka patienter kan komma att dö för att avståndet till sjukhuset är för långt.
- Det är ju en vågskål. Många patienter kommer också att klara sig för att de kommer till ett sjukhus med hög kompetens. Man sa samma sak om hjärinfarktspatienter. Tidigare kördes de till närmaste vårdcentral. Sedan sa man att de skulle köras direkt till akuten. Nu körs de raka vägen till hjärtinfarktsavdelningen. Det handlar om att få rätt vård.
Oviss framtid
Exakt hur arbetet på akuten kommer att se ut i framtiden är fortfarande ovisst. Steen Ekdahl är föreslagen som en av de nya länsövergripande centrumcheferna.
- Det kommer säkert att bli mer förändringar än de redan föreslagna, säger han. Och vissa förändringar borde vi kanske ha gjort även om det inte varit dåligt med pengar.
Men de nu föreslagna förändringarna hade aldrig kommit till stånd om inte sjukvården varit tvingad att spara.
- Vårt uppdrag har ju inte varit att göra sjukvården bättre. Det har varit att spara pengar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!