Avslöjare att dra på munnen åt
Hur gör man för att ta sig ur sexträsket, servitristräsket och gullegullträsket? Om det berättade Cissi Elwin och Anna Mannheimer när de föreläste i Norrköping igår. De båda avslöjade myter om manligt och kvinnligt - på ett ovanligt underhållande vis.
- Jo, vi är väldigt priviligerade. Jag har ju varit på spa med Lill Lindfors, masserat Dolph Lundgrens muskler, badat i Christer Sjögrens pool. Och du har ju varit i... eh... Bullen, säger Anna. FOTO: ANITA KJELLBERG
Foto:
Cissi Elwin är idag chefredaktör på tidningen Ica Kuriren och producerade "Anna på nya äventyr", ett intervjuprogram med Anna Mannheimer som möter kända svenskar hemma hos dem i Sverige och utomlands. Föredraget handlade bland annat om det motstånd de mötte när de skapade teveprogrammet.
- Män och kvinnor har olika referenser. Ofta tycker män att det som är kvinnligt bara är konstigt, säger Cissi.
Bara män - nästan
När vinjetten skulle göras anlitades en känd och het designbyrå med enbart män - förutom kvinnan i receptionen. De gjorde ett förslag med avancerad teknik som använts i en Madonnavideo, där flera monitorer visade Annas röda mun som drack upp sig själv ur en kopp.
Anna och Cissi fattade inte vad det skulle betyda.
- Vi försökte förklara att vi ville fånga den där känslan man har när man går ut, ni vet, när man dricker lite vin, lägger på lite smink, känner förväntan och har lite fjärilar i magen, säger Anna.
- Vi ville ha fjärilar, blommor och ljusblått i vinjetten och designkillarna med sockerbitsstora skägg tyckte bara: "Gud så pinsamt", men gjorde ändå viljetten mot att byråns namn plockades bort i eftertexten. När Stakka Bo berömde den då dög den plötsligt och de ville att namnet skulle synas. Men om det bara är tjejer som säger att det är bra, då duger det liksom inte, säger Cissi.
Det handlade om kvinnofällor duktighetsträsket, sevitristräsket, sexträsket, gullegull-träsket och martyr-träsket. Till exempel servitristräsket handlar om att tjejer så ofta tar på sig en roll att serva andra, utan att få äran.
Med deras träffsäkra betraktelser fick de publiken att gapskratta och känna lite distans till den där ångestskapande duktigheten så många kvinnor brottas med. Och gav det en välbehövlig puff i konsten att lära sig acceptera sig själv med alla små fel och brister.
I publiken fanns ett par hundra personer, däribland Martina Hettefelt och Cecilia Strand, lärare från Tranås.
- Att do som är så duktiga tvivlar på sig själva, var på ett sätt befriande att höra. Jag känner mig upplyft, säger Cecilia Strand.
- Det är ganska jobbigt att arbeta i skolan när det görs neddragningar som nu. Vi åkte hit på fortbildning för att höra ett lättsamt och upplyftande föredrag om jämställdhet - och det fick vi. Jag känner mig på mycket bättre humör, säger Martina.