Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Avslöjandet: Jarnvall (SD) har sålt hemliga uppgifter

Christopher Jarnvall (SD), kommunalråd i Norrköping, har sålt hemliga uppgifter till utlandet, avslöjar NT. Det handlar om uppgifter vid en helikopterupphandling för tjugo år sedan.

"Hade jag känt till att det var sekretessbelagt hade jag inte lämnat ut det. Jag hade ingen aning om att det här var känslig information", säger Christopher Jarnvall (SD) till NT.

"Hade jag känt till att det var sekretessbelagt hade jag inte lämnat ut det. Jag hade ingen aning om att det här var känslig information", säger Christopher Jarnvall (SD) till NT.

Foto: Joakim Blomqvist

Norrköping2022-11-02 10:17

1999 bestämde de nordiska länderna sig för att göra en gemensam upphandling av en ny helikopter som skulle användas inom försvaret. Fyra bolag visade intresse, ett av dem var NH-Industries, med huvudkontor i Frankrike. Företaget tillverkar helikoptern NH90.

Vid den tidpunkten hade Christopher Jarnvall, enligt NT, tillträde till Försvarsmaktens högkvarter, där han hade en tjänst vid informationsavdelningen. Han drev också ett eget bolag, som sysslade med konsultverksamhet, och var verksam som lobbyist.

2001 fick den Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, MUST, kännedom om att en överste kontaktat en officer och erbjudit pengar för information om helikopteraffären. Uppdragsgivaren visade sig vara en man som i media kallats för "konsulten". NT har nu avslöjat hans identitet: Christopher Jarnvall.

Med hjälp av sina kontakter inom militären hade han kommit över känslig information. Ärendet lämnades över till Säpo och åklagare kopplades in. Vid en husrannsakan hittades en stor mängd dokument i hans dator. Rapporter hade skickats till NH Industries som tack vare uppgifterna fått fördelar i upphandlingen.

Jarnvall hade sökt uppgifter om beväpning och vilket skydd helikoptern skulle ha, uppgifter som klassas som ha "synnerligen betydelse för rikets säkerhet".

I ett affärsförslag till helikoptertillverkaren erbjöd Jarnvall sina tjänster och skrev att han hade direktkontakt med försvarspolitiker som kunde påverka beslutet samt med beslutsfattare i det militära högkvarteret. För att lämna ut de hemliga uppgifterna vill han ha betalt. En kvarts miljon sattes in på hans konto. 

2002 fick åklagaren lägga ned utredningen, då Försvarsmakten vänt och inte längre ansåg att någon skada skett av att uppgifterna lämnats ut, och därmed var det inget brott. Bedömningen var att det skulle göra större skada för Sverige om upphandlingen måste göras om.

– Hade jag känt till att det var sekretessbelagt hade jag inte lämnat ut det. Jag hade ingen aning om att det här var känslig information, säger Christopher Jarnvall till NT.

Han säger också att det inte är straffbart att vara naiv eller okunnnig, att det här hände för tjugo år sedan, att han är ostraffad och att åtalet mot honom lades ned.

NH Industries fick kontraktet. Helikopteraffären blev mycket omskriven och även själva helikoptrarna har ifrågasatts.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!