Avslöjande orkan

Orkanen Gudrun visade på många svagheter i vårt samhälle. Det menar miljöpartiet som igår presenterade sina förslag till en förbättrad krishantering vid extrema situationer.
- Vi kan utnyttja det som hänt och vända det till något positivt, säger Anita Jonsson, partistyrelseledamot.

Norrköping2005-02-02 06:00
Det intensiva skogsbruket, infrastrukturer och leveranssäkerhet av el, vatten och telefon. Och även tsunamikatastrofen i Bengaliska viken visade på svagheter i Sveriges krisberedskap. Miljöpartiet anser att dessa brister inte är acceptabla i ett välfärdssamhälle och kräver nu att regering och riksdag låter lärdomarna från katastroferna få konsekvenser i praktisk politik.
- Det måste skita sig först innan man kan se sådant, säger Jens Lindell, informationssekreterare, miljöpartiet i Östergötland.
Miljöpartiets förslag till förbättrad krishantering vid katastrofsituationer:
++ Staten ska årligen avsätta medel till en fond för att täcka vissa kostnader som uppstår i samband med kraftigare oväder och skador som är relaterade till klimatet.
++ Det är inte rimligt att alla informations- och säkerhetssystem, att den fasta och mobila telefonin kan slås ut samtidigt.
++ Samt att våra viktigaste lokala informationskanaler inte fungerar när det är helg.
Man måste prioritera ett civilt försvar som har beredskap att hantera kriser, humanitära katastrofer, naturkatastrofer och miljöhot, anser miljöpartiet.
Ur ett mer lokalt perspektiv har frågan om reservvattentäkt blivit aktuell i Norrköping. Detta till följd av att kommunen tar över vatten- och avloppsförsörjningen efter Sydkraft. Ett beslut som beräknas att vara klart inom några veckor. Om Norrköping skulle drabbas av översvämning finns i dagsläget ingen möjlighet att försörja varje enskilt hushåll med dricksvatten.
- Om vattnet skulle slås ut så är det tankbilar som gäller, säger Stefan Arrelid, språkrör för miljöpartiet i länet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om