Avlivar myt om byggfusk
NORRKÖPINGFalska fakturor och svart arbetskraft inom byggbranschen är inte så ovanligt, enligt ryktena. Men nu slår länsstyrelsens samverkansgrupp mot ekonomisk brottslighet hål på den myten:- Ja, åtminstone när det gäller de 15 byggföretag som byggt den dubbelspåriga järnvängen mellan Hallsberg och Mjölby, för det mesta visade sig vara helt i sin ordning, säger byråchef Mikael Sleman på länsstyrelsen.
<b>Tillfälliga serveringar</b>
- Vi har nu överlämnat en rapport över 2001 års insatser till den här myndigheten, där vi bland annat berättar om vår kontroll av byggbranschen, bevakningsbranschen, tillfälliga serveringar vid festivaler och karnevaler samt kontroll av momsfusket inom EU-handeln och övrig export- och importhandel.
<B>? Något som är extra anmärkningsvärt som ni kommit på?</B>
- Kontrollen av byggföretagens skötsel var ju positiv, även om det kanske ofta är mindre byggföretag än de vi kollade som fuskar med fakturor och svart arbetskraft. Vi hittade dock ett företag där redovisning överhuvud taget saknades.
- Vi ska för övrigt anordna ett seminarium i vår, som ska handla om att de stora byggentreprenörerna i framtiden även ska ta ansvar för alla underleverantörers agerande. Det här är nytt och måste informeras om, säger Mikael Sleman.
<B>? Ni kollade bevakningsbranschen i länet. Hur skötte sig dessa?</B>
- Bevakningsbranschen är ju väldigt speciell, på så vis att den står polisväsendet nära och här får ju inte förekomma något som helst fuskande.
- Och vi kan konstatera att flertalet skötte sig bra och hade inga oredovisade intäkter eller svart arbetskraft. I ett fall har dock förundersökning inletts gällande misstanke om bokförings- och skattebrott.
<b>Gemensamma insatser</b>
Björn Eriksson är dock bekymrad över samverkansgruppens resurser:
- Jag är kritisk till den obalans i resurser mellan de inblandade verken och det påverkar möjligheterna att göra gemensamma insatser mot eko-brottsligheten i länet.
- Vidare skapar sekretessen mellan myndigheterna problem, bland annat när det gäller den "punktmarkering" av kända eko-brottslingar som förespråkas av regeringen och detta bedöms inte längre som möjligt att genomföra i Östergötland, säger Björn Eriksson.
- Det kan inte vara klokt att information inte kan utbytas mellan myndigheter, när det gäller de mest aktiva och kända ekobrottslingarna, säger Björn Eriksson bekymrat.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!