Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Avhoppet som kostar miljoner

Planerna sprack för ett bättre hällristningsområde i Himmelstalund. Norrköping hoppar av EU-projektet och förlorar EU-miljonerna.
- Det är klart att det känns tråkigt att det inte går i lås, säger Ann-Charlotte Hertz, stadsantikvarie på Stadsmuseet.

NORRKÖPING2004-02-21 06:00
Genom EU-projektet norBAR, The Northern Bronze Age Routes, skulle kommunen troligen få totalt bortåt tre miljoner kronor under tre år till p-platser, gångvägar och rullstolsramper för att göra hällristningarna i Himmelstalund mer tillgängliga. Det handlade också om att rädda ristningarna undan bilar, moppar och slitage.
Alla parter var överens om att var ett utmärkt projekt för att ta tillvara kulturskatten, enligt Ann-Charlotte Hertz. Ändå gick planerna i stöpet, bara någon dag före projektets ansökningsstopp.
- Vi får alla ta på oss lite av skulden, säger Ann-Charlotte Hertz. Vi hade väl kanske trott att vi skulle få in uppgifter tidigare om vad det kostar att bygga en gångväg över Himmelstalund som vi diskuterade.
- Politikerna behöver bra underlag i god tid, men vi var för optimistiska och trodde att frågan var bättre förankrad än det var. Men de kommunalråd som vi haft kontakt med behövde mer tid för att förankra frågan i kommunstyrelsen. EU-projektet innebär att man får pengar av EU, men även bidrar med en egen insats på lika mycket.
Museet och Destination Norrköping hade informerat kommunalråden Eva Andersson och Li Teske samt kultur- och fritidsnämnden. Men finanskommunalrådet Mattias Ottosson (s) fick på stående fot kännedom om planerna på ett sammanträde på rådhuset i början av veckan.

Kontrollfrågor
- Jag ställde några kontrollfrågor och det visade sig att det skulle kosta uppåt fyra miljoner kronor för oss, säger han. Det kan vi inte ta på vårt ansvar att besluta om till dagen därpå utan vidare.
Med i projektet finns nordiska och baltiska länder. I Norrköping var tanken att förbättra informationen bland annat genom internet och utbildade guider men också förbättra tillgängligheten fysiskt med nya gångbanor.
Ett skäl till detta var även att få bort den gång- och cykelväg som idag går rakt över ristningarna.
- Det innebär ett mekaniskt slitage och ristningarna håller på att försvinna. Folk åker till och med moped och bil över dem. Det måste man få bort, säger Ann-Charlotte Hertz.
Besvikelsen är stor på Föreningen Bronsålder i Norrköping som anser att kommunens avhopp kan bli dödsstöten för hela norBAR-projektet.
- Nu fattas en pusselbit. Den viktiga länken med Östersjön och Västerhavet genom Motala Ström, som vi skulle beskriva, finns inte med, säger Pehr Hasselrot, från föreningen. Och ändå marknadsför sig Norrköping som en kulturkommun som ska säljas med upplevelser.

"Skandal"
Han är mycket besviken över att kommunen dessutom förbigått föreningen, som lämnade in sin första ansökan till projektet redan hösten 2002, vilken avslogs.
- Jag har lagt mer än tio år av mitt liv på Hällristningsmuseet, men ingen har ens informerat oss om kommunens nya ansökan. Det är skandal. Eftersom det blir så kort om tid nu har vi inte en chans att komma in med en ny ansökan. Ansökningstiden går ut nu, säger han.
Från Stadsmuseets sida anser man inte att Norrköpings avhopp riskerar projektet som helhet. Man förklarar också att avsikten var att involvera Hällristningsmuseet och Bronsåldersföreningen när projektet var i hamn.

Ger inte upp hoppet
Att kommunen nu lämnar norBAR innebär inte att Stadsmuseet gett upp hoppet om att förbättra hällristningsområdet.
- Det har varit ett bra idéarbete och det går att använda. Att tillgängliggöra hällristningarna är inte på något sätt avskrivet, säger Hasse Eriksson, chef på Norrköpings stadsmuseum.
- Alla tyckte projektet är bra och det känns tråkigt att det inte går i lås för vår del. Men det är bara att ta nya tag, för den här attraktionen är värd uppmärksamhet. Vi får försöka att driva det här på längre sikt, lägga ned egen arbetskraft och hoppas på kommunala anslag i framtiden, avslutar Ann-Charlotte Hertz.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om