Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Avhoppare måste få hjälp fortare"

– Den som hamnar i kriminalitet och missbruk måste få hjälp fortare. Det lönar sig i längden att hjälpa avhoppare.Det anser Mikael Kinnå, chef för kriminalunderrättelsetjänsten vid polisen i Östergötland som vill se en storsatsning på den organiserade brottsligheten.

"Hela samhälllets rättssystem borde revideras", säger Mikael Kinnå, chef för kriminalunderrättelsetjänsten vid polisen i Östergötland

"Hela samhälllets rättssystem borde revideras", säger Mikael Kinnå, chef för kriminalunderrättelsetjänsten vid polisen i Östergötland

Foto: Malin Perk

Norrköping2013-10-04 08:09

NORRKÖPING

Tar gängen över, löd rubriken till torsdagens föredrag om gängkriminaliteten i Norrköping.

– De kriminella nätverken tar ett stort tag i vårt land just nu, sa Mikael Kinnå, som var först ut att prata för ett gäng socialarbetare och andra vårdgivare, politiker och tjänstemän.

En typisk person som sysslar med organiserad brottslighet är oftast en väletablerad person i medelåldern, med familj. Han är uppväxt i Sverige, har en bra taxerad inkomst och konsumerar mycket lyx.

Få vågar prata

Ett problem som Mikael Kinnå lyfte fram är att allt färre som råkar ut för den organiserade brottsligheten vågar stå för det i rätten.

– Det har tyvärr blivit en trend idag att inte komma ihåg något.

Springpojkar

Enligt honom är det lätt att dras in i de här strukturerna på ett eller annat sätt. Det kan till exempel räcka med att du köper cannabis och inte kan betala.

Han pratade också om unga killar som används som springpojkar av de kriminella gängen. De utnyttjas att göra "skitjobbet" åt dem, till exempel att leverera narkotika eller vapen.

– Vi uppskattar att det finns mellan 20 och 40 sådana här springpojkar i Linköping och Norrköping. Men de finns även i Finspång, Söderköping och Motala, sa Kinnå.

Ett problem för polis och åklagare är att de är så pass unga och därför inte är straffmyndiga. En del av dem är bara 12-13 år och blir därför ett fall för socialtjänsten. Och här anser Kinnå, och förmodligen de andra som satt och lyssnade, att samhället ofta reagerar och agerar för alldeles för sent.

– Idag hinner en person gå ner sig rejält innan man får någon hjälp av samhället.

Systemet för trögt

Och det, menar han, beror på att systemet är alldeles för trögt.

– Hela samhälllets rättssystem borde revideras. Vi måste kunna hantera brottsligheten på ett helt annat sätt.

Valfråga

För honom är det här den viktigaste valfrågan. Men det är inte strängare och längre straff han är ute efter.

– Vi måste hitta nya sätt att rädda människor, fånga upp ungdomar på glid och jobba mer mot samma mål. De som hamnar i kriminalitet och missbruk måste få hjälp fortare.

Kinnå ville inte gå in på de olika kriminella gängen i länet men berättade att det finns mellan 50 och 100 personer som på ett eller annat sätt är med i ett organiserat kriminellt nätverk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om