Avgifter blir frivilliga bidrag
NORRKÖPINGAlla föräldrar ska ha rätt och råd att välja vilken grundskola deras barn ska gå i, det gäller även i de allt fler friskolor som finns i kommunen. Sedan 1997 har ingen grundskola rätt att ta ut någon som helst avgift för barnens skolgång. Men det förekommer att skolorna försöker kringgå detta genom att på olika sätt kalla avgifter för frivilliga bidrag.
- Det har startat fler friskolor de senaste åren så vi ligger lite efter i tiden med granskningarna, säger Ulf Lindberg ansvarig för granskningen av friskolor på Skolverket.
<b>Resa inplanerad</b>
Något som Christine Andersson på Folkuniversitetets naturhumanistiska gymnasieskola märkt.
- Vi har väntat på att de ska dyka upp nu under våren, säger hon och påpekar att de är förberedda.
På Naturhumanistiska gymnasiet har man varit igång i snart två år och till hösten börjar den första kullen sitt tredje gymnasieår.
- Vi har inga köavgifter eller andra avgifter som gör att föräldrarna måste betala något för sina barns studier. Visserligen har vi en resa till England inplanerad i årskurs tre men eftersom den är en del av utbildningen står skolan för den utgiften. Sen är det klart att man säkert vill ha lite fickpengar med sig och det får man ju själv stå för, säger Christine Andersson.
<b>Får ta ut avgift</b>
Att inga avgifter får tas ut i grundskolan, förutom en köavgift på högst 150 kronor, beslutades alltså 1997. Men i gymnasieskolan får man faktiskt ta ut avgifter. Än så länge. Skolverket har tagit fram ett förslag som nu ligger ute på remiss och ska vara klart i mitten av juni. För friskolor på gymnasienivå gäller för närvarande att skolan får ta ut en elevavgift om man har en dyrare utbildning än motsvarande kommunal gymnasieskola, om skillnaden är liten och inte bedrivs i ett vinstsyfte. Den möjligheten vill nu Skolverket avskaffa.
- Vi kommer att tuffa till oss när det gäller granskningen av friskolornas avgifter och frivilliga bidrag, säger Ulf Lindberg på Skolverket.
<b>Måste vara frivilligt</b>
Det är inte helt lätt att dra gränsen för vad som är en avgift och vad som faktiskt är en frivillig avgift. Rudolf Steiner skolan i Norrköping tar till exempel ut en köavgift på 150 kronor, men därutöver betalar man per familj under varje år man har barn i kö 250 kronor. Det motiveras med att man som förälder får gå på föreläsningar och att man samtidigt får hem skolans tidning.
- Eftersom det här är något som rör föräldrar och sker utanför skoltid så kan man nog inte säga att det är en avgift, man motiveras ju samtidigt med att man som både förälder och elev blir bättre förberedd inför skolverksamheten. Men är det så att man inte får ha sitt barn i kö om man inte samtidigt betalar för föreläsningar och tidning så kan det vara ett sätt att kringgå reglerna. Fast det verkar trots allt som att föräldrarna ser det som frivilligt för vi har inte fått in någon anmälan, säger Ulf Lindberg.
<B>Friskolor i Norrköping</B>
Rudolf Steiner skolan
Inriktning - speciell pedagogik
Profil - Waldorf
*Åk 1-12
*Elevantal 297
*Köavgift 150 kronor
*Administrativ avgift föreläsningar/tidning 250 kronor per familj
An-Noor Al-Islamia
Inriktning - Konfessionell
Profil - Islamisk
*Åk 1-6
*Elevantal 35
*Köavgift -
*Frivillig avgift för hämtande och lämnande av elever med minibuss 150 kronor
Kunskapsskolan
Inriktning - allmän
Profil -
*Åk 6-8
*Elevantal 340
*Köavgift 150 kronor
Kunskapsgymnasiet
Inriktning - naturvetenskap/samhällsvetenskap
Program - naturvetenskap/samhällsvetenskap
*Åk 1-3
*Elevantal 100
*Köavgift -
Tekniska gymnasiet Proteam
Inriktning - specialutformat program
Program - industriprogrammet
*Åk 1-3
*Elevantal 25
*Köavgift -
Folkuniversitetet Naturhumanistiska gymnasieskola
Profil - språk med internationell inriktning
Program - naturvetenskap/samhällsvetenskap
*Åk 1-3
*Elevantal 57
*Köavgift -
Vindruvan Norrköpings kristna skola Agape
Inriktning - Konfessionell
Profil - Kristen
*Åk 1-9
*Elevantal 76
*Köavgift -
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!