Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Avfallsbojkotten

Nu vill Norrköpings kommun stoppa Söderköpingsbor från att lämna sitt avfall på Returpunkterna i Norrköping. Redan nästa höst kan bommar effektivt hindra andra kommuninvånare än Norrköpingsbor från att komma in.
- Andra kommuninvånares avfall kostar oss runt en miljon extra om året, säger Maria Larsson, driftsamordnare på tekniska kontoret.

Så här kan det snart komma att se ut på Returpunkterna i Norrköping. Kommunen har nämligen tröttnat på att bland annat Söderköpingsbor kommer och lämnar sitt avfall i Norrköping. Bommar och inpasseringskort kan mycket väl bli lösningen. OBS! Bilden är ett montage. Foto och montage: Janne Forsby

Så här kan det snart komma att se ut på Returpunkterna i Norrköping. Kommunen har nämligen tröttnat på att bland annat Söderköpingsbor kommer och lämnar sitt avfall i Norrköping. Bommar och inpasseringskort kan mycket väl bli lösningen. OBS! Bilden är ett montage. Foto och montage: Janne Forsby

Foto: Forsby Jan

NORRKÖPING2011-08-27 03:00

I sommar har kommunen genomfört enkätundersökningar vid alla Returpunkter i Norrköping för att reda ut hur många av besökarna som kommer från andra kommuner än Norrköping. Resultatet visar att åtta procent inte är Norrköpingsbor, men andelen är olika hög på olika Returpunkter. Högst andel "utsocknes" är det på Returpunkten på Stohagsgatan. Söderköpingsbor är också den klart dominerande gruppen bland avfallslämnarna från andra kommuner.

- Det är ju en kostnad för oss att ta hand om andra kommuninvånarens avfall, säger Maria Larsson.

Returpunkterna betalas nämligen endast genom Norrköpingsbornas renhållningsavgifter och är ingen vinstdrivande verksamhet. Totalt kostar Returpunkterna kommunen ca 20 miljoner kronor om året. Varje besök är alltså en kostnad för kommunen och därför är det viktigt att bara Norrköpingsbor släpps in.

Kort krävs
Kommunen gör därför nu en utredning om hur bland annat Söderköpingsborna ska stoppas. Man tittar särskilt på ett system med bommar och inpasseringskort. På det sättet skulle alla som betalar renhållningsavgift i Norrköping också få ett inpasseringskort, vilket effektivt hindrar Söderköpingsborna.

- Liknande system finns redan i bland annat Västervik och Salem, säger Maria Larsson.

Ett problem i sammanhanget är alla de som bor i lägenhet i Norrköping och inte själva betalar renhållningsavgift.

- Men fastighetsägaren betalar alltid avgift, så vi tittar på en lösning även för hyresgäster. Kanske kan fastighetsägaren distribuera passerkort till hyresgästerna, säger Maria Larsson.

"Okunskap"
Bekvämlighet tror hon är en orsak till att många Söderköpingsbor lämnar sitt avfall i Norrköping.

- De som bor i Söderköping och jobbar i Norrköping tycker säkert det är smidigt att komma hit. Men jag tror också det delvis handlar om okunskap. Man vet inte att Returpunkterna i Norrköping bara är till för Norrköpingsborna, säger hon.

Klippkort
En annan vinst med bommar är att stoppa bland annat företag från att kasta avfall utan att betala för sig. En näringsidkare ska betala 3000 kronor för ett klippkort som ger rätt att lämna avfall tio gånger, vilket det enligt Maria Larsson ibland fuskas med.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om