"Även männen mår skit"
NORRKÖPINGVarje år anmäls 200 män för kvinnomisshandel i Norrköping. På Frideborg behandlas varje år ett 20-tal män som misshandlar. - Genom att prata vill vi att de ska förstå vad de har gjort och ta itu med sina problem, säger Jan Gruntman, gruppledare för mansgrupperna på Frideborg.
Kvinnorna som misshandlas mår sämst, barnen mår också dåligt, men sanningen är att även männen mår skit, säger Jan Gruntman på Frideborg. FOTO: NICLAS SANDBERG
Foto:
- Klart är att ingen som använder våld för att lösa problem tänker på följderna. Det är en brist som gör att de här männen slår. Ofta har de svårt för att visa känslor och att våga vara sårbar. Det gör att de slår istället för att säga hur de känner och mår, säger Jan Gruntman.
Männens beteende följer något som kallas våldscirkel. I den finns tre steg; våld, skuld och smekmånaden.
- Först misshandlar de kvinnorna. Därefter känner de skuld och till slut det som vi kallar smekmånaden. Då ber de om förlåtelse på sina bara knän. De gör allt för att kvinnan ska stanna hos dem. Den här cirkeln upprepas gång på gång. Min uppgift är att få dem att inse att de måste ur cirkeln, förklarar Jan Gruntman.
<b>Olika bakgrund</b>
De som går i samtalsgrupperna är antingen dömda till det eller frivilliga. Det är män med olika bakgrund, jobb och ålder. Den gemensamma nämnaren är att de använder våld.
- Under mötena pratar vi om känslor, våldet och syftet med att slå. Meningen är att de ska förstå vad de har gjort. Om de inte gör det kan de aldrig förändras. Ingen kan förändra ditt liv åt dig, säger Jan Gruntman.
Under samtalen försöker han få männen att beskriva hur, varför och vad de uppnådde med att slå.
- Till en början vill de inte prata om hur de slog. Det enda de säger är att det var kvinnornas fel, inget annat. Men efterhand berättar de mer och mer. Ibland berättar någon vad han gjorde och då reagerar killen bredvid och förklarar att han inte är riktigt klok som gjorde så, berättar Jan Gruntman.
- Men sen kommer han på att han faktiskt har gjort något som är ännu värre. Det får honom att fundera. Först efter det kan männen börja jobba med sina problem, fortsätter han.
<b>Olika anledningar</b>
Anledningarna till varför männen använder våld för att lösa konflikter är olika, men många gånger finns en otrygg uppväxt i bakgrunden.
- En del kanske blev slagna som barn och därför tror att våld löser problemen. Andra hade dominanta föräldrar och tror därför att känsloyttingar är något farligt, något som gör att man blir åthutad, förklarar Jan Gruntman.
Sedan starten 1994 har cirka 200 män genomgått behandlingen på Frideborg. Hur många som slutar använda våld är svårt att mäta.
- Vi kan aldrig vara helt säkra, men undersökningar visar att den här metoden fungerar, 70-80 procent av männen slutar att använda våld. Problemet är att vi bara kan hjälpa dem som själva är beredda att prata om det här. Och vi känner ju bara till dem som anmäls och det är långt i från alla som misshandlar, förklarar Jan Gruntman.
Många kräver hårdare straff för de män som misshandlar sina kvinnor för att på så sätt göra en markering, men det tror inte Jan Gruntman hjälper.
- Jag tycker att påföljden ska vara individuell. Fängelse är bara ett sätt att förvara en brottsling, att skydda offret. Men ett fängelsestraff får inte en man att sluta utöva våld, säger han.
- Vård är det enda sättet. Att få dessa män att förstå att våld är fel är den enda lösningen, fortsätter Jan Gruntman, gruppledare för mansgrupperna på Frideborg.
FOTO: NICLAS SANDBERG