Attendos ägare, riskkapitalbolaget IK Investment Partners, har gett storbankerna JP Morgan och SEB Enskilda i uppdrag av att sälja eller börsnotera Attendo. Vårdjätten omsatte 6,7 miljarder kronor år 2010 och noterade en vinst på 524 miljoner kronor.
Ett antal personer i Attendos toppskikt kan se fram emot väldiga utdelningar från sitt aktieinnehav, när företaget säljs. Främst då vd Henrik Borelius, som kan komma att tjäna bortemot 700 miljoner.
Attendos innehav i Norrköping har minskat på senare år men omfattar Södergårdens äldreboende samt Kalkstensgatans äldreboende och hemtjänst..
- Tyvärr är de här riskkapitalbolagen inte intresserade av långsiktighet utifrån verksamhetens behov, utan snarare om att maximera sin vinst, konstaterar Lars Carlsson.
Det är poängenSjälva poängen med riskkapitalbolagens gästspel i vårdsvängen är ju också att driva verksamheten i fem-sju år, lägga sig till med fler enheter - och därefter sälja vidare med jättevinst.
Att sådant kan gå vägen har redan hunnit visas många gånger om. Det enkla knepet är här att låta skatteparadisplacerade moderbolag "låna ut" pengar till skyhöga räntor till sina svenska dotterbolag eller dotterdotterbolag.
Det finns tre privata vårdjättar i Sverige; de båda andra är det liksom Attendo skandalomsusade Carema samt Wallenbergarnas Aleris.
Aleris tog förra våren över Kneippengruppens vårdcentraler från Proxima, som i sin tur då hade ägt Kneippengruppen under mindre än ett år. Här ingår vårdcentralerna Kneippen, Skarptorp och Vilbergen.
Och vidare: Vårdcentralen Medicinskt Centrum, som det senaste året tagit över så många patienter från landstingets vårdcentraler, ägs i slutändan av ett riskkapitalbolag med säte i Luxemburg. Det är där som skatterna "betalas", eller rättare sagt inte betalas.
Ingen upphandlingDet var inte genom någon upphandling, som Attendo vann insteg i Norrköping. Utan det skedde genom att man år 2004 köpte upp hela Capio Omsorg och då också övertog dess då fem enheter i Norrköping. Ett år senare uppgick hela det bolaget i Attendio.
Trots namnet handlar detta sannerligen inte om några "risker" för riskkapitalbolagen. Satsningar på den av offentliga medel finansierade vården är så riskfritt, som något gärna kan vara.
I Norrköping kan kommunen alltså inget göra, när privata utförare säljer vidare. Kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist är här lika maktlös som vilken medborgare som helst. Och han har kommit att bli alltmer kritisk till riskkapitalbolagens lukrativa affärer inom välfärden.
- Kanske framför allt mot att det är så olika villkor, som gäller för privata och kommunala utförare. Här måste samma villkor gälla. Du ska kunna följa vart varenda skattekrona tar vägen, också hos de privata.
Alltmer tveksam- Man kan tycka att vi tidigare har varit aningslösa här. Men om det inte går att få till samma villkor, då är jag alltmer tveksam till att alls släppa in privata företag på det här området.
- Om riskkapitalbolagen ska få vara med, då måste de kunna hållas i strama tyglar, säger Lars Stjernkvist.