Det var en av den gamla regeringens sista reformer. Bostadsminister Stefan Attefall (KD) satte sitt namn på reformen som han drev igenom med stor kraft.
”Grattis, snart kan du bygga ett Attefallshus” var en rubrik vi kunde vi läsa. Inget bygglov, inget krångel. 25 kvadratmeter hus får byggas utan hänsyn till planbestämmelser. Du kan till och med bosätta dig permanent i huset. Små, enkla bostäder behövs ju, inte minst i studentbostadsbristens orter.
I går fick allmänhet och branschfolk i Norrköping en lektion i vad som gäller av Rune Johansson, sakkunnig expert från Byggutbildarna.
– Det är inte bara att åka till byggvaruhuset och köpa ett Attefallshus. Det kan stå dig dyrt, sammanfattade Rune Johansson sin genomgång.
Stefan Attefall fick gehör för sitt förslag i Alliansen och i supervalårets valkamp vågade (?) Socialdemokraterna inte rösta emot. Så trots att lagrådet dömt ut förslaget som brott mot grundlagar och mänskliga rättigheter (eftersom grannarna inte kan överklaga) gick det igenom i riksdagen. En ny typ av friggebod, större och fortfarande utan krav på bygglov, var född.
Men det är inte riktigt så enkelt. Innan du börjar bygga ett Attefallshus ska du skicka in en anmälan till kommunen.
– Byggnadsnämnden kommer att göra samma prövning som för ett bygglov, förklarar Rune Johansson.
Utom på en punkt, ett Attefallshus får strida mot gällande detaljplan.
– Det är detta som är hela poängen med reformen, säger Rune Johansson.
Även om Attefallshuset får strida mot detaljplanen finns det en lång rad hänsyn som ska tas beroende på om huset ska användas som gäststuga, fritidshus eller permanent bostad. De tekniska kraven är rigorösa när det gäller brandskydd och andra säkerhetsaspekter. Det är också idag osäkert hur olika kommuner kommer att tolka regelverket. Eller vad ett startbesked kommer att kosta (troligen hälften av ett bygglov).
– Vi befinner oss på ett gungfly, säger Rune Johansson.
Hela kravlistan får omöjligt plats i en tidningsartikel. Det krävs en lagbok. Så lyssna gärna till ett gott råd innan du börja bygga: kontakta byggnadsnämnden eller någon annan sakkunnig. Annars kan det gå åt pipan.