Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ska genomgå rättspsykiatrisk undersökning

Den man som står åtalad för synnerligen grov misshandel, där en advokat förlorade synen på ena ögat, ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. Det beslutades under rättegången, som stundtals blev känslosam, på torsdagen.

Åklagare Pernilla Torsleff svarade på medias frågor efter rättegången i Norrköpings tingsrätt på torsdagen.

Åklagare Pernilla Torsleff svarade på medias frågor efter rättegången i Norrköpings tingsrätt på torsdagen.

Foto: Sarah Olsson

Norrköping2024-07-05 15:00

Den 65-årige man som står anklagad för att ha attackerat och misshandlat en kvinnlig advokat så att hon blev blind på ena ögat, är tidigare ostraffad, men har haft kontakter med psykiatrin. I den mindre psykiatriska undersökning som genomförts, en så kallad paragraf 7-undersökning, konstateras att han uppvisar vissa psykiska symptom som gör att en allvarlig psykisk störning inte kan uteslutas. Han ska därför genomgå en större rättspsykiatrisk undersökning, beslutade Norrköpings tingsrätt. Om brottet begicks under påverkan av allvarlig psykisk störning kan han dömas till rättspsykiatrisk vård i stället för fängelse.

När rådman Anders Heiborn läst upp utlåtandet från undersökningen frågade han mannen om han hade några kommentarer på detta.

– Jag har nog lite svårt att ta ställning nu, svarade mannen som i rättssalen var klädd i Kriminalvårdens gröna häkteskläder.

Från den kvinnliga advokatens sida var det stundtals känslosamt. När målsägarbiträde Lena Orrenius Edwall talade bröts rösten då hon vände sig direkt till kvinnan.

– Vi har varit kollegor länge. Jag trodde aldrig att det skulle bli så här. Jag är så ledsen, sa hon. 

Den kvinnliga advokaten torkade tårarna under glasögonen.

undefined
Flera åhörare var på plats under förhandlingen, bland annat flera advokater.

Det var natten till den 13 april som advokaten kom hem efter att ha varit ute med hunden. När hon kom ut ur hissen blev hon attackerad av en maskerad person som misshandlade henne och tryckte fingrarna i hennes ögon. Kvinnan lyckades skrika så pass att en granne kom ut och avbröt överfallet. Det visar sig senare att advokaten företrätt dödsboet för en anhörig till mannen. Hon hade ansökt om att sälja en fastighet i dödsboet, som ligger i Finspångs kommun, och då uppstod en konflikt där mannen motsatt sig försäljning.

Mannen, som är skriven i Eksjö, erkände via sin försvarare Sofia Björksten att han angripit kvinnan och utdelat tolv slag. Anledningen var att han var missnöjd med hennes beslut och meningen med angreppet var att slå henne i huvudet så att hon blev så omtöcknad att han kunde ta material från henne som han skulle lämna till media.

Försvaren Sofia Björksten uppgav att mannen beskrivit att han slutat sitt angrepp och då blivit angripen av kvinnan. 

– Han beskriver att när han blir angripen får han panik och det är för honom en upplevd nödvärnssituation, sa hon.

Åklagare Pernilla Torsleff var märkbart irriterad över att behöva bemöta påståendet om nödvärn:

– Det känns nästan lite magstarkt att behöva kommentera den invändningen, sa hon och fortsatte sedan med att argumentera för att det inte rört sig om nödvärn:

– Det är han som sökt upp henne i hennes bostad, angriper henne och det är mycket kraftigt våld han utsätter henne för. Och han påstår att hon angripit honom genom att riva honom lite i ansiktet, sa hon.

undefined
Åklagarsidan menar att det rört sig om en "synnerligen grov misshandel" som varit tortyrliknande som mannen utsatt den kvinnliga advokaten för.

Hon tryckte på flera försvårande omständigheter kring misshandeln, varav en att advokaten varit utsedd som boutredare. Hon menade även att det rört sig om ett "tortyrliknande angrepp" då mannen riktat in sig på kvinnans ögon och orsakat blindhet på ena ögat samt att kvinnan fruktat för sitt liv, samt att det var ett oprovocerat angrepp från en fysiskt överlägsen person och ett utdraget händelseförlopp. Utifrån omständigheterna argumenterade hon för att han ska dömas till maxstraffet tio års fängelse.

undefined
Trappen där den kvinnliga advokaten blev överfallen.

Försvaret å sin sida lyfte fram ett dokument med en formulering som kunde ifrågasätta om det verkligen var klart att kvinnan helt förlorat synen på ögat – något åklagarsidan starkt motsatte sig. Försvaret menade även att händelseförloppet inte varit utdraget utan gått snabbt till samt menade att det rör sig om misshandel av normalgraden och inte synnerligen grov misshandel.

Efter rättegången hade åklagare Pernilla Torsleff tid för frågor från media.

Du menar att detta är ett angrepp på rättsväsendet, varför?

– Målsägande har varit utsedd av tingsrätten att hantera ett uppdrag och det gör hon inte som privatperson – utan som en förlängning av Myndighetssverige. Därav är det särskilt allvarligt när ett angrepp sker mot en sådan person.

undefined
Åklagare Pernilla Torsleff svarade på medias frågor efter rättegången i Norrköpings tingsrätt på torsdagen.

Hur är det att vara åklagare i sådant här ett fall som rör en kollega inom rättsväsendet?

– Jag utför bara mitt arbete precis som målsägande gjort i sin situation, men det säger sig självt att var och en blir berörd av något sådant här.

Mannen är fortsatt häktad och kommer överföras till rättspsyk för utredning. Dom avkunnas om drygt fyra veckor.

Paragraf 7 och rättspsyk

En paragraf 7-undersökning, som även kallas paragraf 7 eller p7 undersökning, är en läkarundersökning av en brottsmisstänkt när domstolen anser att dennes psykiska tillstånd bör undersökas. Undersökningen genomförs av en specialist i rättspsykiatri som skriver ett intyg med sina rekommendationer till domstolen, bland annat om det finns behov av att gå vidare med en rättspsykiatrisk undersökning.

En rättspsykiatrisk undersökning är mer omfattande. Där utreder ett team specialister i rättspsykiatri om en brottsmisstänkt har någon form av allvarlig psykisk störning. Allvarlig psykisk störning är ett juridiskt begrepp och inte en medicinsk diagnos och utgörs främst av tillstånd av psykotisk karaktär, alltså störd verklighetsvärdering. Även icke-psykotiska tillstånd kan vara en allvarlig psykisk störning om de påverkar verklighetsvärderingen.

Om personen anses ha en allvarlig psykisk störning kan denne dömas till rättspsykiatrisk vård.

Källa: Rättsmedicinalverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!