På måndagen höll Olle Vikmång och kommundirektör Anna Thörn en pressträff i Rådhuset, inför ett stort medieuppbåd, med norska Nrk på plats med ett filmteam.
– De attacker som vi de senaste dagarna, under helgen, har sett mot räddningstjänst och polis, det är dels oförsvarliga angrepp på enskilda medarbetare som utför viktiga arbeten med viktiga samhällsfunktioner. Men det är också angrepp på demokratin, då polisen har utfört sina uppdrag att garantera yttrandefrihet, säger Olle Vikmång.
– Vi är många som känner en stor avsky mot det budskap och de handlingar som den danske extremisten Rasmus Paludan genomför och förmedlar. Men det ger ingen rätt att ta till våld mot polis och räddningstjänst, att bränna bilar, att skada, hota eller att skrämma människor.
– Det som har skett i Navestad i helgen det var inga berättigade protester. Det var organiserade attacker på polis, räddningstjänst och på vårt samhälle, säger Olle Vikmång som uttrycker respekt och tacksamhet för det arbete blåljuspersonalen gör.
– De våldsverkare som under helgen har satt Navestad i skräck är en liten minoritet, de allra flesta som bor i Navestad är stolta över sitt område, de trivs och de vill kunna leva sina liv i lugn och ro. Vi behöver nu gemensamt, boende, föräldrar, civilsamhälle, kommun, polis och andra aktörer, se till att det ska vara möjligt.
– De senaste dagarnas händelser har så klart väckt oro och mycket tankar, men det har också väckt en handlingskraft, för att hjälpa, förändra och för att vi tillsammans ska kunna återställa trygghet och lugn i området, säger Olle Vikmång och flaggar för kommande trygghetsskapande insatser i Navestad.
– Förtvivlan, ledsen, arg, men också beslutsam, beskriver Anna Thörn sina känslor efter helgens händelser.
Hon menar att ingen kunnat förutse den kraftfulla händelseutvecklingen, men säger samtidigt att både kommunen och polisen gjort en grov felräkning. Med anledning av uppgifter om att Paludan ansökt om förnyat tillstånd till påskdagen, i ljuset av vad som hänt på torsdagen, skickade Norrköpings och Linköpings kommundirektörer i helgen ett gemensamt mejl till polisen i Östergötland och framförde att polismyndigheten inte borde bevilja det. Paludan kom aldrig, men upplopp blev det igen ändå.
Thörn berättar om stor materiell förstörelse, inte minst på en daglig verksamhet, spårvagnar som ställts in efter stenkastning, och att kommunväktarna strax före kravallerna på torsdagen upptäckt samlingar med stenar och tillhyggen. Socialen har suttit med vid förhör med unga personer.
I veckan planerar kommunen möten med offentliga aktörer, civilsamhället och trossamfund, och riktade stödinsatser till ungdomar och boende. Hyresbostäder är aktiva för att möta boendes oro.
– Vi har redan sedan tidigare ett framgångsrikt arbete i stadsdelarna Hageby och Klockaretorpet och vi har initierat det i Navestad. Nu skedde ett allvarligt bakslag och vi kommer naturligtvis att kraftsamla framåt i arbetet i Navestad, säger Anna Thörn.
Navestad är det enda område i Norrköping som är kvar på polisens lista över utsatta områden.
Den strategiska krisledningen är aktiverad och alla kontor tittar på vad de kan bidra med. Förutom tryggheten ska demokratifrågan upp på agendan. Under onsdagen hålls ett möte med civilsamhället på Portalen.