Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Attacken mot elbolagens priser

ROGDA
Trots sommar och värme är priserna på el fortsatt höga. Konsumentvägledningen i Norrköping har under våren och sommaren fått ta emot minst 10 till 20 telefonsamtal i veckan från elkunder som tror att det är något fel på räkningarna. Men det är sällan fel på räkningarna, det är bara priset som är högt. För högt anser Pekka Lehtinen, konsumentvägledare i Norrköping.

Lise-Lott Andersson i Rogda norr om Norrköping har fått ta emot skyhöga räkningar från Vattenfall under våren. Trots att hon bor i ett litet torp på bara 80 kvadratmeter och har få elförbrukande hushållsmaskiner har Vattenfall beräknat att hennes elförbrukning kommer att kosta 26226 kronor i år. Det vill säga över 2000 kronor per månad.

Lise-Lott Andersson i Rogda norr om Norrköping har fått ta emot skyhöga räkningar från Vattenfall under våren. Trots att hon bor i ett litet torp på bara 80 kvadratmeter och har få elförbrukande hushållsmaskiner har Vattenfall beräknat att hennes elförbrukning kommer att kosta 26226 kronor i år. Det vill säga över 2000 kronor per månad.

Foto:

Norrköping2003-06-28 00:00
En av de som kontaktat konsumentvägledningen i Norrköping är Lise-Lott Andersson som bor tillsammans med sina två barn i ett torp i Rodga, i närheten av Sörsjöns camping, 25 kilometer norr om Norrköping. Trots ett boende utan speciellt många elslukande maskiner har hon fått ta emot skyhöga elräkningar under våren och sommaren.
­ Jag har betalat in över 10000 kronor i år, men ändå fick jag en räkning på 9600 kronor i maj, säger Lise-Lott Andersson. Jag har ju trott att det har varit fel, att det inte varit sant. Det känns helt overkligt.
På en räkning från elbolaget Vattenfall för de två första veckorna i maj i år ska Lise-Lott Andersson ha förbrukat el för drygt 4800 kronor. Torpet har visserligen elelement som drar en del energi, men under maj behövdes det inte speciellt mycket värme, anser hon.

<b>"De skiter i mig"</b>
Vattenfall har beräknat att hon kommer att förbruka 26000 kilowattimmar el till en kostnad av 26116 kronor i år. Det vill säga över 2000 kronor per månad. Det är en elförbrukning som vore normal i en villa på cirka 150 kvadratmeter. Det vill säga ett hus som är nästan dubbelt så stort som Lise-Lott Anderssons. Hon har vid flera tillfällen tagit kontakt med Vattenfall, men säger att hon bara blivit dåligt bemött.
­ De vill bara ha sina pengar, sedan skiter dom i mig, och hotar med att stänga av elen, säger Lise-Lott Andersson.
Hon har tänkt att tilläggsisolera torpet för att minska värmekostnaderna, men det har inte blivit av ännu. Det är svårt att få pengarna att räcka till.
­ Jag kommer aldrig igång för att jag får de här räkningarna, säger hon.
Tomas Sandberg, försäljningschef på privatmarknad hos Vattenfall, säger att det är svårt att kommentera Lise-Lott Anderssons fall. Då skulle man behöva åka ut på plats och djupare studera varför det går åt så mycket energi för henne.
­ Det låter högt, det måste jag absolut tillstå, säger han.

<b>Många samtal</b>
Pekka Lehtinen, konsumentvägledare i Norrköping, har under våren och sommaren fått ta emot väldigt många telefonsamtal från upprörda elkunder som reagerat över höga räkningar. Men ofta är det inget fel på räkningen utan på priset, anser Pekka Lehtinen.
­Jag ser inga motiv till att man inte sänkt elpriset mer sedan i vintras, säger han. Det är alldeles för högt pris mot vad det borde vara. Elbolagen har aldrig gjort så stora vinster som i år.
Tomas Sandberg på Vattenfall håller inte med om att priserna på elen inte sänkts tillräckligt mycket sen i vintras. Han säger att den torra hösten gjorde att man hade svårt att få fram billig vattenkraft under vintern, och man har egentligen inte kommit ikapp än. Men sedan är det ju också tillgången och efterfrågan på den nordiska elmarknaden som styr elpriserna.
Pekka Lehtinen är dock övertygad om att priserna kunde vara betydligt lägre och säger att marknadsdominansen från de tre stora bolagen Fortum, Sydkraft och Vattenfall drivit upp priserna. Han anser att kunderna borde vara mer aktiva och oftare byta elbolag. Det är mycket enklare än vad många tror, anser han. Det skulle på sikt leda till bättre konkurrens mellan företagen och lägre priser.
Men det finns i alla fall en sak som både Pekka Lehtinen och Tomas Sandberg är överens om. Båda tror det är bra att försöka binda sina elavtal under ett eller ett par års tid. Elpriserna blir knappast lägre den kommande tiden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om