Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Åtta till akuten efter gasutsläpp

Åtta personer fördes i går akut till sjukhus efter ett gasutsläpp vid ett plåtföretag i Norrköping.
- De fick svårt att andas, säger Torsten Westö, insatsledare vid brandförsvaret.

Ett automatlarm kallade brandförsvaret till platsen. Först verkade personalen ha klarat sig utan skador, men efter en stund började flera må dåligt. Foto: Björn Persson/Wighsnews

Ett automatlarm kallade brandförsvaret till platsen. Först verkade personalen ha klarat sig utan skador, men efter en stund började flera må dåligt. Foto: Björn Persson/Wighsnews

Foto:

NORRKÖPING2005-07-15 06:00
Olyckan inträffade i går eftermiddag. En så kallad galge, en ställning som håller upp plåt som ska ytbehandlas, föll ner i ett syrabad och orsakade en kemisk reaktion.
- Då bildades nitrösa gaser, vilka är mycket skadliga för hälsan. Gasutvecklingen var inte speciellt kraftig, men tillräckligt för att vara farlig, säger Torsten Westö.
Brandförsvaret kallades till platsen genom ett automatlarm som utlöstes.
- När vi kom dit hade personalen redan utrymt byggnaden. Vi fick gå in och lyfta ur ställningen från syrabadet och på så sätt avbryta den kemiska reaktionen, säger Torsten Westö.
- Därefter fick vi använda fläktar för att ventilera ut gasen.

Började må dåligt
Till en början verkade hela personalstyrkan vara oskadd, men snart började en efter en må dåligt.
- Totalt drabbades åtta personer. De mådde illa och fick svårt att andas. De fördes snabbt till akuten på Vrinnevisjukhuset, säger Torsten Westö.
På sjukhuset gjordes en ordentlig kontroll av de drabbade.
- Gasen hade retat andningsvägarna, men enligt de senaste rapporterna jag har fått ska det inte vara någon fara för framtida men. Av de åtta personerna fick en stanna över natten för observation, resten fick åka hem efter behandling, säger Torsten Westö.
Att det dröjde innan de regerade på gasen fick också sin förklaring.
- De fick inte i sig gasen inne i byggnaden, utan utanför. När de hade utrymt ställde sig flera personer i vindriktningen så att gasen nådde dem genom ventilationssystemet, säger Torsten Westö.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om