Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Åtta gånger mer klotter i Linköping än i Norrköping

NORRKÖPING: I Linköping anmäls åtta gånger fler klotterbrott än i Norrköping. Trots det menar Ricky Axelsson på Östgöta Sanering AB att klotterbrotten har fördubblats på fem år.

Fredrik Axelsson sanerar klotter vid Ebersteinska gymnasiet. I Norrköping anmäls betydligt färre klotterbrott än i grannstaden Linköping.

Fredrik Axelsson sanerar klotter vid Ebersteinska gymnasiet. I Norrköping anmäls betydligt färre klotterbrott än i grannstaden Linköping.

Foto: Fotograf saknas!

Norrköping2007-07-16 06:00
- Jag har jobbat med att sanera klotter i 25 år och jag tycker att det har blivit betydigt mer.
Tittar man på statistik från Brottsförebyggande rådet, BRÅ så visar siffrorna att Norrköping har betydligt färre anmälda klotterbrott än vad till exempel Linköping har. Under 2006 anmäldes 910 klotterbrott i Linköping mot bara 113 i Norrköping. För att få en tydligare jämförelse med olika kommuner kan man också avläsa hur många klotterbrott som anmälts per hundra tusen invånare. I Östergötland är det Boxholm som har minst anmälda klotterbrott per hundra tusen invånare med 19 anmälningar. Linköping toppar med 659, Finspång hade 38, Söderköping 36 och Norrköping hade 90 anmälda klotterbrott.

Fullt upp med sanering
Fredrik Axelsson har jobbat som sanerare på Östgöta Sanering AB i 17 år och han har bråda dagar.
- Jag måste ju hinna ta bort allt innan jag kan gå på semester.
Just nu håller han på att ta bort klotter från muren på Ebersteinskas gymnasium, ett förhållandevis lätt jobb.
- Ibland kan man få hålla på i flera timmar med att få bort färgen, men här verkar den inte sitta så hårt.
Fredrik smetar på klottergelé på klottret och så låter han det verka en stund innan han kan tvätta bort den med högtryckstvätt. Då följer det mesta av färgen med. Han går på med ytterligare kemikalier innan färgen är helt borta.
Han berättar att det går att klotterskydda väggar med vax, då är det oftast bara att spola av med vatten för att färgen ska försvinna, men det är som med så mycket annat en fråga om pengar.
- Fastighetsägarna tycker väl att det är dyrt att klotterskydda hela väggar, så oftast blir det merarbete för oss, säger Fredrik.

Fria väggar en orsak
Leif Engstrand på Norrköpings kommun tror att attityden i Norrköping kan vara en bidragande orsak till att vi inte har lika många klotteranmälningar som Linköping.
- Jag tror att de legitima väggarna och tunnlarna som finns i Norrköping för graffitimålning kan vara en orsak.
Kostnaden för att sanera klottret går i vågor enligt honom, men han tycker sig märka av en ökning. En ökning av klottret tycker Fredrik Axelsson också att det är, men han tror inte att de fria graffitiytorna skyddar mot vanligt klotter.
- Ta tillexempel den här taggen som jag håller på att ta bort nu ...NCC.. den har jag tagit bort över hela stan. Han som gör det här gör det för att synas och fortsätter att klottra sin tag hur många gånger vi än tar bort den. Han är nog inte en sån som målar graffiti där man får.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om