Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Att upphandla yrkesutbildningar gör oss mer flexibla"

"Vuxenutbildningar ska inte finnas på Bråvallagymnasiet för att minska ett underskott. De ska finnas där om skolan kan ge en
vuxenutbildning som möter behov och krav för utbildningen", säger Eva-Britt Sjöberg (KD).

Eva-Britt Sjöberg (KD) är ordförande i arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden.

Eva-Britt Sjöberg (KD) är ordförande i arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden.

Foto: Susanna Beskow Norgren

Norrköping2022-02-09 19:00

I sin kritik mot hur yrkesvuxenutbildningen ser ut i Norrköping lyfter Jan Malmberg från Byggföretagan i tisdagens Folkbladet bland annat frågan om hur Bråvallagymnasiet används. Nio miljoner kronor i underskott på grund av ett vikande elevantal borde få arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden att fundera på om fler vuxenutbildningar skulle kunna hållas på skolan, menar han.

Nämndens ordförande, kristdemokraten Eva-Britt Sjöberg, ser inte att det är hennes nämnds ansvar att minska det underskott som det vikande elevantalet på Bråvallagymnasiet skapar.

– Utbildningsnämnden har ansvar för att ha en budget i balans i sin nämnd liksom vi i Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden har det för vår. Framförallt skulle fler elever på Bråvallas gymnasieutbildningar göra att utbildningsnämndens underskott skulle minska.  Vuxenutbildningar ska inte finnas på Bråvallagymnasiet för att minska ett underskott. De ska finnas där om skolan kan ge en vuxenutbildning som möter behov och krav för utbildningen, säger hon.

Enligt Eva-Britt Sjöberg är skälet till att nästan ingen yrkesvuxenutbildning finns i Bråvallagymnasiets lokaler något historiskt. När skolan öppnades fokuserade man på sina gymnasieutbildningar. Men hon lyfter också fram att vuxenutbildning och gymnasieutbildning är två olika skolformer med olika lagar och förordningar som måste följas. 

– Deras studieupplägg skiljer sig i många delar, och det tar tid att utarbeta arbetssätt som funkar ihop. Vi är därför mycket glada att samverkan kring lärlingsutbildning har kommit igång och att industriteknisk utbildning är under uppbyggnad, säger hon.

Det finns kommuner som väljer att driva sin yrkesvuxenutbildning i egen regi. Men i Norrköping upphandlas en del av vuxenutbildningen efter beslut av politiken. Enligt Eva-Britt Sjöberg upphandlas det vuxenutbildning för drygt 27 miljoner kronor av vuxenutbildningens omsättning på närmare 120 miljoner kronor.

 Varför är det nödvändigt att upphandla yrkesvuxenutbildning? 

– Det gör att vi har ekonomi för fler utbildningsplatser än om vi skulle bygga upp anläggningar och utbildningar helt i egen regi. Dessutom kan vi vara mer flexibla och erbjuda ett bredare utbud av utbildningar inom flera olika branscher, säger Eva-Britt Sjöberg

På Bråvalla säger man att man skulle kunna köra fler vuxenutbildningar. Bara man får tid att förbereda sig. Vad tänker du om det? 

– Det är jättebra. Det finns mycket vi kan samarbeta omkring när Bråvalla känner sig förberedda att kunna ta emot vuxenelever utifrån de krav som finns för dessa utbildningar. Det innebär bland annat möjlighet att börja studier kontinuerligt, vilket innebär fem utbildningsstarter per år och undervisning hela sommaren (gymnasiet har en start per år, och sommarlov) Det är just detta som processas inför start av Industriprogrammet, säger hon.

Vilka samtal för ni med utbildningsnämnden om underskottet för Bråvallagymnasiet?  

– Jag har inte fört några samtal med dem om deras underskott, det har den nämnden själv ansvar för. Men jag hoppas att vi framöver, oberoende av om Bråvalla har överskott eller underskott, kan utveckla ökad samverkan i uppdraget att bidra till kompetensförsörjningen i Norrköping, säger Eva-Britt Sjöberg.

Nämndens ansvar

Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden ansvarar för vuxenutbildningen. 

Ordförande är Eva-Britt Sjöberg (KD).

Nämnden är även arbetslöshetsnämnd. Det innebär att de ansvarar för kommunens arbetsmarknads- och sysselsättningsåtgärder. 

Nämnden ansvarar också för ekonomiskt bistånd till familjer och enskilda.

Arbetsmarknads-och vuxenutbildningsnämnden stöds av förvaltningskontoret arbetsmarknads- och vuxenutbildningskontoret (arbetsmarknadsinsatser, ekonomiskt bistånd och vuxenutbildning)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!