Det lär har varit Julius Caesars vapendragare Pompejus som först sade "navigare necesse est". För de drygt 900 medlemmarna i Svenska Kryssarklubbens S:t Anna-krets gäller den tvåtusenåriga sentensen fortfarande.
Svenska Kryssarklubben (SXK) räknas ibland som världens största seglarklubb med sina 43 000 medlemmar världen över. Men inte ens en jätte som SXK skulle varit något utan de lokala eldsjälarna.
– Det finns många eldsjälar i S:t Anna-kretsen, säger dess ordförande Bengt Dagberg som egentligen inte vill att det här ska handla om honom och lika engagerade hustrun Gudrun.
Femtioårsfirandet ska hålla på hela året som en röd tråd genom programmet: pingst- och midsommarfirande vid Stugviken på Ålö, 12- och 24-timmarseglingarna, tjejseglingen i början av juni, kräftskivan i augusti och jubileumsfesten i oktober.
– En gång kallades S:t Anna-kretsen för "partykretsen", säger Bengt Dagberg.
För seglare gillar att umgås även utan båt och på andra årstider än sommaren. Varje vecka är det någon aktivitet igång i klubblokalen på Norralundsgatan 57. Inte alltid fest: kurser, föredrag eller sjömaning (sjömansarbeten) kan stå på programmet.
Bengt Dagberg har seglat sedan barnsben. Han är en av "Alvars pojkar" som byggde ok-jollar under ledning av Alvar Larsson på Hanholmen redan på 60-talet. Gudrun, däremot, hade ingen sjövana innan hon träffade Bengt.
– I början var jag mest rädd hela tiden när det lutade, berättar Gudrun.
Men hon lärde sig, mycket tack vare Qvinna ombord som S:t Anna-kretsen satte igång för lite mer än 20 år sedan. Gudrun har i alla år varit en av de mest drivande när det gäller att få kvinnor att ta över rodret från männen.
– Qvinna ombord har gjort att jag vågar segla vår båt själv tillsammans med tjejkompisarna, säger Gudrun.
Bengt skjuter in att det är väldigt viktigt för säkerheten att båda ombord kan hantera båten.
Den kunskapen kommer väl till pass i sommar när det bär av till Tallinn tillsammans med andra kryssarklubbare.
Eskadersegling är en av hörnstenarna i SXK:s verksamhet. Bengt och Gudrun har deltagit nästan varje år sedan 1995.
– Många förstår inte riktigt det här med eskadersegling, säger Gudrun. De tror att man är väldigt styrd av andra, men så känns det inte. Tvärtom är det en stor trygghet att segla tillsammans och en stor gemenskap.
En annan typ av eskadersegling har ägt rum på hyrda båtar i Kroatien.
– Dit återvänder vi gärna om och om igen, säger Bengt.
För Bengt och Gudrun betyder seglingen många aktiviteter året om.
– Stor gemenskap och fantastiska naturupplevelser, sammanfattar Gudrun.