Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Att läsa ? en fråga om livskvalitet

NORRKÖPING
I de flesta län i Sverige pågår projektet Rätten till läsning. Projektet avser läsning och ökad livskvalitet för personer med utvecklingsstörning, autism eller hjärnskada i vuxen ålder.

Maria Andersson, konsulent på FUB i Norrköping, visar föreningens bibliotek med lättlästa böcker. Östgötadistriktet av FUB söker i alla länets kommuner bidrag till projektet Rätten till läsning. Projektet pågår sedan flera år i nästan alla län utom Östergötland.
FOTO: JANNE FORSBY

Maria Andersson, konsulent på FUB i Norrköping, visar föreningens bibliotek med lättlästa böcker. Östgötadistriktet av FUB söker i alla länets kommuner bidrag till projektet Rätten till läsning. Projektet pågår sedan flera år i nästan alla län utom Östergötland. FOTO: JANNE FORSBY

Foto:

Norrköping2001-09-15 00:00
Östergötland är ett av få län som inte kommit igång med läsprojektet. Nu söker FUB bidrag från länets kommuner. Det handlar om 50 öre per invånare i vardera av två år.
För Norrköping skulle det innebära totalt 122 213 kronor.
För de pengarna skulle 600 personer som har utvecklingsstörningar stimuleras till läsning.
- Före 1968 ansågs den grupp vi riktar oss till som obildbar och fick inte gå i skola, berättar Gertrud Fredriksson, ordförande i FUB Norrköping. Efter 1968 har de fått gå i särskola. En stor grupp äldre utvecklingsstörda kan inte alls läsa, räkna eller skriva. I dag har de fått möjligheter genom Sär-Vux att hämta upp kunskaper.
- Läsprojektet riktar sig till vuxna. Utöver de 600 vuxna jag nämnde finns 300 barn i särskolan i Norrköping.

<b>Lättläst</b>
I Rätten till läsning vill FUB nå personer på gruppbostäder och i någon form av sysselsättning.
- Centrum för lättläst har sedan lång tid regeringens uppdrag att ge ut lättlästa böcker, samhällsinformation och tidningar, säger Maria Andersson, konsulent på FUB-gården i Norrköping. Vi har redan ett bibliotek på gården där lättlästa böcker kan lånas.
- Det finns en tidning Åtta sidor som förmedlar nyheter. Det ska vara korta meningar, lätt begripliga ord och inga abstraktioner i texterna. Till exempel en mening som att "sjuksköterskorna går på knäna" tyder den här gruppen som att sjuksköterskorna saknar ben och helt enkelt går på knäna.
Projektet Rätten till läsning syftar till att utbilda läsombud bland personalen på samtliga dagliga verksamheter och gruppbostäder. Läsombudet ska ordna lässtunder, stimulera och informera om läsning.
Projektet har pågått sedan 1994. Omkring 3 000 läsombud har utbildats. Endast Östergötland och ett par län till har inte startat projektet.

<b>411 000 kr</b>
Länskostnaden är drygt 411 000 kronor.
- Av kommunerna i Östergötland har Linköping sagt ja men endast under förutsättning att övriga kommuner också beviljar pengarna, omtalar Gertrud Fredriksson. Så nu hoppas vi på att alla ställer upp, det handlar om 1 krona per invånare under en tvåårsperiod.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om