Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Att lägga ner Matteusskolans högstadium är obegripligt"

NORRKÖPING
- Det här kan vi inte acceptera.
Det säger Jan-Olov Öster, ordförande i Eneby kommundelsnämnd, med anledning av förslaget om att lägga ner högstadiet på Matteusskolan.
Men beslutet tycks redan vara fattat.
Produktionsutskottet väntas redan om några veckor rösta för en nedläggning. För få barn och för många skolor, varav en ny friskola, i området anses vara orsakerna.

Vi kan inte förstå hur någon vill lägga ned något som började fungera så bra. Eleverna är trygga här. Vi kan erbjuda de svaga ett väldigt stort stöd. Det säger lärarna Anneli Månsson och Tomas Langborg efter beskedet om att Matteusskolan blir utan högstadium redan till hösten.
FOTO: JANNE FORSBY

Vi kan inte förstå hur någon vill lägga ned något som började fungera så bra. Eleverna är trygga här. Vi kan erbjuda de svaga ett väldigt stort stöd. Det säger lärarna Anneli Månsson och Tomas Langborg efter beskedet om att Matteusskolan blir utan högstadium redan till hösten. FOTO: JANNE FORSBY

Foto:

Norrköping2002-02-16 00:00
I lärarrummet på Matteusskolan står en vas med rosor på bordet. De har lärarna fått av eleverna i årskurs åtta efter det chockartade beskedet om högstadiets nedläggning. Trots att det i går eftermiddag var dags att gå på sportlov dröjde sig många lärare och rektorn Christina Åkerman kvar i lärarrummet.
- Det känns jobbigt, säger de.
- Men beslutet verkar redan fattat. Det finns nog inte något vi kan göra.
Lars Karlsson är ordförande i produktionsutskottet där frågan tas upp 1 mars.
- Vi kommer att fatta ett beslut om nedläggning enligt det förslag vi fått från tjänstemännen. Vi ser ingen annan möjlighet, säger Lars Karlsson.

<b>Bara två år</b>
På Matteusskolans högstadium går det i dag 50 elever i sjuan och lika många i åttan. Men efter bara två års verksamhet är det alltså dags att slå igen. Det ska byggas en friskola i kvarteret bredvid som beräknas få många elever från närområdet.
- Allt det vi kämpade för, det vi har lagt ner vår själ i, det slås bara undan, säger Anneli Månsson och Tomas Langborg, två av lärarna på Matteusskolan.

<b>Kronor och ören</b>
- Och vi fick inte ens vara med i diskussionerna eller planerna. Vi fick bara ett besked när förslaget var klart. Kommunen vet inte ens om det är just våra barn som söker sig till den nya friskolan. Det handlar bara om kronor och ören. Aldrig om pedagogik eller vad som är bäst för barnen. Visst har vi varit dyra, men det kostar att driva en skola där många elever har särskilda behov.

<b>Ny friskola</b>
Det är utbildningsbolaget Vittra som ska starta en ny friskola för upp till 400 elever från förskoleklass till årskurs nio i området till hösten.
- Det kan mycket väl komma fler sådana här nedläggningsbeslut i framtiden beroende på hur många friskolor som etablerar sig i Norrköping, säger Lars Karlsson.
Senast i november förra året hade Matteusskolan ett möte med kommunen och då var tongångarna positiva. Men i torsdags lät det helt annorlunda när Christina Karlsson, biträdande verksamhetsdirektör vid kommunens produktionskontor, kom till skolan.
- Vi har bestämt oss för att det är viktigare att satsa på verksamhet som verkligen kan konkurrera med friskolan och det finns bättre möjlighet att göra det på Enebyskolan och Hagaskolan, säger hon.

<b>Nyanställd</b>
Azra Muhic är lärare i kemi och fysik. Hon började jobba på Matteusskolan så sent som efter jul.
- Jag skulle få göra i ordning en helt ny kemisal och har redan köpt in en massa saker till den. Och så kommer det här beskedet. Det känns fruktansvärt jobbigt, säger hon.
Jan-Olov Öster, ordförande i Eneby kommundelsnämnd, säger nämnden har faxat en protest till produktionskontoret.
- Att få ett högstadium här har vi kämpat för i många år. Visst förstår vi att det saknas elever och pengar, men det finns faktiskt andra lösningar, säger han.
Högstadieeleverna på Matteusskolan kommer troligen att få gå på Enebyskolan och Hagaskolan till hösten.
- Vi ska i alla fall kämpa för att de får gå kvar i samma klasser, säger Christina Åkerman.

<span class=rub>"Vi känner oss som försökskaniner"</span>
<span class=ing>NORRKÖPING
- Vi känner oss som försökskaniner. Nu måste vi strida för vår skola.
Det säger eleverna på Matteusskolan efter beskedet om att högstadiet inte kommer att finnas kvar till hösten trots att det bara har varit igång i två år.</SPAN>

- Vi trivs så bra här. Det är stor gemenskap och alla känner alla. Stämningen är verligen bra. Och så har vi så bra lärare.
Det är fredag eftermiddag och Therese Johansson, Ines Cahunek och Sara Lundberg har slutat för dagen. Sportlovet väntar men ändå dröjer de sig kvar i skolan när skoldagen är slut. Det har gått en dag sedan de fick beskedet om att skolan inte längre ska ha ett högstadium.

<b>Namninsamling</b>
- Vi tänker försöka starta en namninsamling eller demonstrera. Något måste vi göra. Vi är så besvikna. Ingen här vill gå på Hagaskolan eller Enebyskolan, säger de.
De har fullt med frågor som de inte tycker att de har fått något svar på trots information från rektor och kommunen. Kommer de fortfarande att få gå i samma klass när de byter skola till exempel?

<b>Träffa politikerna</b>
- Vi åttor ska tillsammans med våra föräldrar träffa politikerna i vecka nio och diskutera mer, säger Therese Johansson.
- De säger att vi är för få elever och att alla kommer börja på friskolan till hösten. Men det stämmer inte. Vi vet nästan ingen som kommer att göra det, säger hon vidare.
Om Matteusskolan har de nästan bara positiva saker att säga. Och efter ombyggnaden kommer den att bli ännu bättre. Men trots det verkar det alltså som att de får byta skola till hösten.

<b>Trivs med varandra</b>
- Vi vill inte börja om igen. Nu har vi ju precis börjat lära känna varandra och trivs, säger Ines Cahunek, som går i sjuan.
- Och det är svårt att börja i en ny klass när vi ligger lite olika till i undervisningen jämfört med dem, säger Sara Lundberg, som också går i sjuan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!