Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Att fixa en latte är inte lätt

Varje dag dricker svensken drygt 4,4 koppar kaffe. Men kaffekulturen är större än det bryggkaffe det oftast handlar om. Igår kom de svenska mästarna i att tillreda caffè latte till Norrköping för att lära ut de rätta knepen. För så enkelt som att bara bland kaffe och mjölk det är det inte.

Said Abdulahad från Café Risängen var en av få som kom ifrån Norrköping här får han hjälp av Daniel Renheden. Kursen är för personalen vid kaféer och barer gratis, inbjudna av mejerierna.   
FOTO: NICLAS SANDBERG

Said Abdulahad från Café Risängen var en av få som kom ifrån Norrköping här får han hjälp av Daniel Renheden. Kursen är för personalen vid kaféer och barer gratis, inbjudna av mejerierna. FOTO: NICLAS SANDBERG

Foto:

NORRKÖPING2003-11-07 06:00
De rätt malda mockakaffebönorna ska malas på rätt sätt, vattnet rinna igenom med en viss hastighet och mjölken den kan inte bara hällas i hur som helst.
- Den måste hällas i med mjuk handled, rakt ner på espressokaffet så att de båda dryckerna blandas på rätt sätt och skummet bli krämigt, förklarar Daniel Remheden, Svensk mästare i Barista Cup, konsten att tillreda en espresso, cappuccino och en signaturdrink.
Kaffe kan nämligen drickas på många olika sätt och för varje sätt finns det speciella regler för att få fram rätt arom. I Sverige vill många ha mjölk i kaffet och Caffè latte enen given svensktoppsetta. Men i ursprungslandet Italien dricker man kaffe till frukost i all hast.
- För oss är kaffe lite av en lyxvara och kaféet ett andra storarum där en latte räcker till ett helt samtal. Eller som jag brukar säga en hel skvallertimme, skrattar Sara Björn, turnéledare.

Som en råttsvans
Under nio veckor besöks drygt 30 städer där kafé- och barpersonal bjuds in till en grundkurs i baskaffemenyn. Med i den gott doftande bussen inredd med luxuösa espressomaskiner och barstolar finns bland annat Daniel Remheden och lär ut sina kunskaper. I tre år har han varit intresserad av kaffekulturen.
- Jag arbetade som bartender och när en Italienare installerade en espressomaskin i baren väcktes mitt intresse och jag insåg ganska snart att det inte är så enkelt att göra till exempel en caffè latte, berättar han.
Först måste kaffebönorna malas till rätt grovlek. Det får inte bli för fint eller grovt då vattnet måste passera genom handtaget på 20 till 30 sekunder. Strålen blir då smal och fin och likna en råttsvans. Men produktionen av kaffet är oftast inte så svårt. Till en caffè latte behövs en dubbel espresso, 6 centiliter, och resten skummad mjölk. Och här kommer den svåraste biten. Mjölken får inte bli varmare än 65 grader och om det överstiger så tappar den smaken. För caffè latte ska vara just en smakupplevelse.
- Många vill ha en latte med det där hårda stora skummet när det i själva verket ska vara mjukt och krämigt. Men det tar inte längre tid att göra den ordentligt och när kunden väl smakat vill han alltid ha samma igen, ler Sara Björn.
Att få en riktig caffè latte är svårare än man tror och i Norrköping lär det inte bli så mycket bättre efter mästarnas besök. Kursen var vid bokningen fullsatt men det var långt ifrån alla som kom.

Myter
Det finns många myter runt espressokaffet som Daniel Remheden snabbt tar bort.
- Det innehåller mindre koffein och inga aminosyror och är därmed mildare för magen än vanligt kaffe.
Att den ger mer smak beror på att smaken är mer koncentrerad. Kaffet innehåller nämligen hela 800 smaker. Det kan jämföras med vinets 300 för att man ska förstå att det går att göra en hel del både rätt och fel. Men trots att mästarna och bartendrarna använder sig av dyra espressomaskiner går det att göra det hemma på lite enklare och billigare sätt. Och för den som kanske mot all förmodan inte tål mjölk går det lika bra att göra en caffè latte på soja mjölk eller låglaktos mjölk konstaterar Daniel Remheden.


<span class=Rub1>Så här gör du din egen latte hemma

* Brygg starkt kaffe, helst i en espressobryggare.

* Värm mjölken i en kastrull på spisen.

* Värm den långsamt och vispa med under tiden. Gärna med visp, mixer eller en enkel mjölkskummare.

* När det börjar ryka eller termometern visar på 60 grader är den tillräckligt varm. Skaka eller knacka kastrullen för att göra bubblorna mindre.

* Häll den krämiga mjölken på espressokaffet, sakta och inte för mycket på en gång så att de båda dryckerna blandas.

* Drick din latte direkt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!