Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Att byta ringar  har blivit en trend

Glöm allt vad färger, kort-kort, stuprörsjeans och 70-tal heter. Den nya flugan heter förlovning.  Är det äkta kärlek eller hakar man på trenden för att alla andra gör det?  Folke har intervjuat ett par som är båda blir 19 i år och är förlovade.

Joakim Lundahl
Caroline Lööv
till FOLKE

Joakim Lundahl Caroline Lööv till FOLKE

Foto:

Norrköping2009-04-17 03:00
Joakim Lundahl och Caroline Lööv har varit förlovade i snart ett år. De började prata lite smått om det och eftersom båda ville så bestämde de sig för att fslå till. Ånger över sitt beslut har de aldrig upplevt utan de känner sig nöjda. När man förlovar sig, oavsett i vilket ålder man befinner sig, har alltid föräldrar och vänner åsikter och kanske speciellt när man förlovar sig så pass ung. Joakim och Carolines föräldrar hade inget emot deras förlovning men tyckte att de skulle vänta med att gifta sig tills de har råd med ett bröllop - och efter de har flyttat hemifrån. Det viktigaste var att de skulle tänka efter innan de gifte sig för att vara helt säkra. När vi sitter ner och pratar så undrar jag varför man väljer att förlova sig så ung. - Vi ville visa att man tillhör någon, säger Caroline. De förklarar också för mig att det känns mer seriöst när man har en ring på fingret. De har valt att vänta med att gifta sig tills de har råd och har flyttat hemifrån och planerar och vänta i några år med bröllopet. Eftersom det skulle ta så lång tid innan de skulle gifta sig så ville de inte vänta med allt utan de ville göra något redan nu. Att ta beslutet att man vill leva med varandra resten av livet är ett stort beslut liksom förlovning. Jag undrar om det inte är lite drastiskt att fatta ett sådant stort beslut när man är så ung.- Jag tycker inte att det är drastiskt eftersom vi har bestämt att vänta så länge med giftermålet, säger Caroline. När man är ung har man många drömmar och framtidsplaner i livet. Caroline ska åka till USA och studera under fyra år. Planen är att Joakim ska följa med och jobba. Om det inte löser sig ska Joakim komma och hälsa på - och Caroline ska åka hem till Sverige ibland. De håller med om att det kan bli svårt att ses så sällan men de tror att de kommer att funka. Att det kan vara jobbigt att inte bara ha sig själv att tänka på och att behöva ta hänsyn till någon annan hela tiden är inget större problem för paret. De ser inte det som något problem alls. Caroline och Joakim är optimistiska och tror att det kommer att hålla trots att skiljsmässostatistiken är hög och man hör hela tiden om unga par som är förlovad och gör slut. Vissa förhållanden slutar säker väldigt lyckligt trots att man är så unge men tyvärr så spricker de flesta förr eller senare. Om det är en trend som kommer att hålla i sig eller dö ut får framtiden utvisa.
✔ Minst vart fjärde äktenskap slutar i skilsmässa.✔ Förr i tiden skulle förlovningen vara högst ett år sedan skulle man gifta sig. Idag finns det inga sådana regler. Nu är det lika vanligt att man förlovar sig utan att gifta sig som det är att man gifter sig utan att först ha varit förlovade. ✔ Rent lagligt är det stor skillnad på att vara förlovade och att vara gift. ✔ I Sverige är det vanligt att mannen ger kvinnan en ring när han friar och sedan går de tillsammans och väljer en ring till mannen. ✔ Vanligt numera är också att man går tillsammans och väljer ut ringar utan att någon friar.Källor: www.svt.sewww.brollopsportal.se
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om