Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Återbetalning dröjer

NORRKÖPING
I december fattade kyrkonämnden i Norrköping beslut om att ett fyrtiotal politiker ska betala tillbaka tillsammans 300 000 kronor av den ersättning de fått för förlorad arbetsinkomst. Men ännu har inget hänt. Två politiker har däremot överklagat beslutet till domkapitlet.

Norrköping2003-01-18 00:00
Ett 40-tal förtroendevalda kyrkopolitiker ifrågasattes förra året i en revisionsrapport då de inte kunde styrka förlorad arbetsinkomst trots att de hade fått ersättning för detta från kyrkan.

<b>Nämnden oenig</b>
En oenig kyrkonämnd beslutade i början av december att politikerna ska betala tillbaka ersättningarna. Men några pengar har ännu inte betalats in eller krävts tillbaka från Svenska kyrkan.
- Vi avvaktar just nu domkapitlets ställning i frågan, säger kanslichef Stig Fjärstedt, vid Svenska kyrkan.
Peter Fagerlund (m) och Bo Wetterhall (c), två av dem som fått ersättning som sedan ifrågasätts, har nämligen överklagat nämndens beslut till domkapitlet i Linköping.

<b>Början av februari</b>
- Det stämmer att vi har fått in två stycken överklaganden i detta ärende. Dessa kommer att behandlas vid domkapitlets nästa möte i början av februari, säger Terese Landin Karlsson, vid stiftskansliet i Linköping.
Stig Fjärstedt säger att domkapitlets beslut troligen kommer att gälla alla politiker och inte enbart för de två enskilda personer som har överklagat.
- Men det vet vi ännu inte. Därför avvaktar vi med att kräva in pengar, säger han.
Enligt Terese Landin Karlsson kommer beslutet från domkapitlet att vara generellt och alltså omfatta samtliga kyrkopolitiker.
Om domkapitlet väljer att underkänna kyrkonämndens beslut kan inte Svenska kyrkan kräva in pengarna.
Väljer man den andra linjen finns fortfarande möjligheter för politikerna att överklaga.
- De kan då välja att vända sig till Svenska kyrkans överprövningsnämnd, säger Stig Fjärstedt.
- Några krav på återbetalning av arvodena kommer politikerna inte att få förrän alla överklaganden är behandlade, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!