Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Åter i stan - med Katscha

Kai Wartiainen, välkänd arkitekt i både Finland och Sverige, är tillbaka i stan. Ett kvarts sekel har förflutit, sedan han år 1986 tog hem den stora arkitekttävlingen om Holmenområdets framtid. - Men nu är jag tillbaka med Katscha. Och då är jag helt nöjd! säger han.

NORRKÖPING2013-03-05 10:23

Det är Ivarsson Fastigheter, som lockat Kai Wartiainen och hustrun Ingrid Reppen åter till stan. Först då till pristävlingen om det bygge i Strömmen, som alltså blev Katscha.

- Stadsarkitekten Dag Johanssons text till tävlingen var så intelligent skriven. Han tog upp just de frågor, som jag själv tyckte var intressanta i den här miljön.

Katscha, det är den spektakulära bostadsbyggnad mitt emot Strykjärnet, som ska börjar byggas i vår. Den kommer att sträcka sig ut över Strömmen och få en spektakulär form. Detta ser också ut att kunna bli något nuförtiden så ovanligt som ett omstritt bygge.

En säl... eller en lax

- Vi har försökt följa vattnets flöde, det går ju ett flöde också under byggnaden. Katscha var namnet på ett fångstredskap för fiske förr i tiden. Fast själva huset liknar nog mer en säl, eller är det kanske en lax...

- Byggnaden simmar, den ska vara lite spänstig. Och sedan får man då alla möjliga reaktioner från allmänheten, säger Wartiainen med ett skratt.

Sådan uppståndelse har han inget emot. Han har okonventionella idéer och gillar, när det blir lite stormigt.

Åt Ivarsson Fastigheter har paret Reppen/Wartiainen sedan även ritat på utbyggnaden av Skarphagens Centrum, beskriven i Folkbladet. En skiss på bostäder i vattnet mellan Strömsholmen och Saltängsbron har också levererats.

De två språken

Kai Wartiainen är född år 1953 i Helsingfors, och hans familjehistoria har en del att förtälja om detta tvåspråkiga land. Farfadern hade finska som sitt modersmål, medan farmodern var finlandssvenska. I hemmet talade var och en sitt språk, och barnen blev tvåspråkiga av bara farten.

För den son i huset, som småningom blev Kais pappa, var svenskan första språket. Även hans mamma var primärt svenskspråkig. Inte desto mindre valde man här att tala finska i hemmet.

Kai har med sig båda språken, men det har inte hans söner. Den ene, uppväxt i Sverige, är enbart svenskspråkig - medan den andre, uppväxt i Finland, bara talar finska. Där tog det alltså slut med tvåspråkigheten.

Mest i Finland

Kai Wartiainen hade länge sin yrkesmässiga tyngdpunkt i Finland. Sett till byggen står det 90-10 i finsk favör, säger han.

Men 1997 utnämndes han till professor i stadsbyggnad vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm, vilket han också förblev fram till 2006. Inte minst till följd av detta har då uppdragen i Sverige blivit fler.

Han är han nu indragen i de hela stadsflyttningar, som är på gång i Kiruna och Malmberget. I båda fallen är det gruvbrytningen, som ligger bakom. Hela Malmberget ska flyttas till att bli en med Gällivare hopväxt förort.

Men Wartiainen har också varit fortsatt verksam i Finland, bland annat med ett High Tech-center som radikalt ändrat stadsbilden i vad som länge var Helsingfors så centralt belägna hamn.

Bland de många utmärkelserna kan nämnas, att han två gånger belönats med det Europeiska stålpriset för avancerad användning av stål.

Det var då det

Det var alltså Kai Wartiainen som 1986 tog hem den stora arkitekttävlingen för Holmenområdet. Frågan den gången var, vad som skulle bli av detta genom seklerna slutna industriområde mitt i Norrköping.

33 år gammal var han då. Han hade också, som han nu berättar, ett försprång framför övriga tävlande.

- När jag fyllde 30 hade jag redan byggt en miljon kubikmeter pappersfabriker i Finland! Båda mina föräldrar var pappersingenjörer, och min morfar också. Jag kände redan så väl till den sortens lokaler, och jag visste också en del om hur man kan omvandla dem.

Gick till andra

När sedan förnyelsen av Holmenområdet väl skulle äga rum, blev det emellertid andra arkitektbyråer som anlitades.

- Det är inget konstigt med det. Men visst skulle jag gärna ha gjort något själv där också, säger Wartiainen.

Takkonstruktionen på Telia-huset i korsningen mellan Kvarngatan och Dalsgatan var dock hans idé, även om den i verkligheten fick ett något annorlunda utförande.

Men nu är han alltså tillbaka i Norrköping, och det med besked. Med Katscha kan denna särskilda cirkel slutas. För det är ju något väldigt speciellt med Industrilandskapet här.

Mer attraktivt

- Tammerfors hade något liknande. Men där gick det åt helvete, man rev alldeles för mycket.

- För mig är Norrköping mycket mer attraktivt att bo i än till exempel Linköping. Här finns möjligheterna. Men ni måste då också skapa det nya på ett smart sätt, säger Kai Wartiainen.

- Och där vill jag också vara med!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om