Åtalad för datorrån släppt
19-åringen, som åtalats för ett av datorrånen mot John Bauer-elever, har släppts ur häktet av tingsrätten.Trots att han pekats ut som gärningsman av den rånade.
Rättegången handlade om ett av de summa elva datorrånen - det enda, där utredningen bedömts ha avancerat. I övriga fall famlar polisen i blindo, och enligt kammaråklagare Lars Folkunger finns idag inga fler gripna misstänkta.
Utredningen har försvårats av, att de rånade eleverna på John Bauer-gymnasiet inte kunnat/velat peka ut, vilka som rånat dem. Åklagaren har uttryckt förmodan om, att de borde ha mer att berätta.
Men har hade man då det enda fallet, där den rånade berättat och pekat ut. Och i går var det huvudförhandling i tingsrätten.
Så gick det till
Hur rånet gick till får anses klarlagt. Två 16-åriga elever på John Bauer-gymnasiet gick Repslagaregatan fram efter skolan. I korsningen med Kristinagatan kom två unga män emot dem och tvingade till sig deras ryggsäckar med de bärbara datorerna. Den ene rånaren visade på ett pistolliknande föremål i byxlinningen, den andra hade kniv.
Detta var ett av de i tiden sista av de elva datorrånen. Åtalet mot 19-åringen gällde rånet av eleven A. Som gjorde motstånd mot rånaren, dock kunde denne till slut slita åt sig ryggsäcken.
Åklagaren åberopade att A pekat ut 19-åringen, när polisen visade fotografier för honom. Också i rättsalen pekade A ut 19-åringen som den som rånat honom.
Mot det invände försvararen advokat Göran Gabrielsson, att A inte varit fullt så säker vid den första fotokonfrontationen. Det var vid de följande fotokonfrontationerna, som han blev riktigt säker. Säkerheten ökade alltså vartefter. Gabrielsson framhöll också att rånoffer har annat att tänka på än att registrera utseenden.
Kände igen
Det fanns också ett vittne, som i polisförhör uppgett sig ha sett 19-åringen tillsammans med en en Linköpingsbo, ungefär vid tidpunkten för rånet. Han kände igen de båda från fester, där de varit gemensamt. Han hade sett de två inte på rånplatsen men närmare skolan.
I polisförhören har vittnet verkat säker på sin sak. Men i tingsrätten sade han sig nu inte längre vara helt säker på, att det verkligen var 19-åringen som han sett.
Åklagaren baserade sig dock på detta vittne och betecknade därtill i sin sakframställning Linköpingsbon som medgärningsman till 19-åringen vid rånet. Han tolkade vittnesmålet som att de båda suttit där i väntan på lämpliga rånoffer från skolan.
Dock har inte Linköpingsbon åtalats för rånet, eftersom åklagaren i det fallet inte funnit bevisen tillräckliga. Inget av de båda rånoffren har heller pekat ut Linköpingsbon. Men att den ene här har åtalats, men inte den andre - det var en motsägelse, som försvararen sköt in sig på.
Varit hemma
19-åringen hävdade som tidigare, att han inte haft något som helst med detta rån att göra. Han hade varit sjuk, hemma från skolan hela dagen. Detta intygades också av hans mamma, som försvaret inkallat som vittne - något som åklagaren däremot ville frånkänna allt bevisvärde.
Åklagaren kunde också åberopa, att det andra rånoffret i rättsalen sade sig känna igen 19-åringen som rånaren - på dennes kroppsspråk där i salen.
Stämningen var något laddad. Den åtalade 19-åringen tappade besinningen, när åklagaren inledde förhöret med hans mor med att fråga om hon hade haft problem med sonen. "Nu räcker det din jävla idiot", bröt han ut.
Djupt upprörd förklarade sig åklagaren aldrig ha varit med om något liknande i en rättsal. Skulle det vara på det viset kunde han tänka sig att begära tvångsåtgärder mot den åtalade.
Hävd häktning
Men tingsrätten beslut blev alltså att häva häktningen av 19-åringen. Det fanns inte längre skäl att kvarhålla honom i häkte, som åklagaren begärt. Åklagaren hade också yrkat på minst tio månaders fängelse för rån.
Dom meddelas först på fredag men kan knappast bli något annat än att åtalet ogillas. Annars skulle 19-åringen ha behållits häktad.
Att 19-åringen släpptes på fri fot hälsades med jubel av kompisar, som följde rättegången. För åklagaren var beslutet däremot ett klart bakslag, och frågan är väl hurpass möjligt det nu alls blir att reda upp den här rånhärvan.
I en paus under rättegången pekade kammaråklagare Folkunger för Folkbladet på det faktum, att många av de övriga rånoffren satt med bland åhörarna. Han hoppades att förhandlingarna skulle göra sådant intryck på dem, att de sedan kanske skulle ha mer att berätta.
Vilka slutsatser?
Men nu tycks ju budskapet från tingsrätten bli, att det kanske inte ens hjälper att man direkt pekar ut en gärningsman. Och vilka egna slutsatser drar man då?
Särskilt som det hela redan upplevts som ytterst obehagligt, och många inblandade - både offer och vittnen - är rädda för repressalier. I varje fall går nu rykten på skolan om elever som hotats.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!