Åt vilket håll går priset på energi?
- Osäkerheten kring elprisets utveckling i framtiden är vårt största problem.Det säger Magnus Hall, Holmens koncernchef. I går träffade han representanter för folkpartiet för att diskutera energipolitik och kärnkraftsavveckling.
Representanter från folkpartiet mötte igår anställda inom Holmen på Bravikens pappersbruk i Norrköping. På dagordningen stod Sveriges energipolitik. Från vänster ses Peter Olsson, SIF-ordförande, Holmens koncernchef Magnus Hall, lokala folkpartisten Kristin Lundberg, Kenneth Johansson, ordförande i Pappers, Jan Björklund, vice ordförande i folkpartiet, Bravikens platschef Rikard Wallin och folkpartisternas östgötska riksdagsledamöter Karin Granbom och Linnea Darell. FOTO: JANNE FORSBY
Foto:
- Vi har tagit initiativ till det här mötet då vi är enormt oroliga för den energipolitik som bedrivs i Sverige idag. Pappersindustrin förbrukar mycket el, så därför ville vi träffa representanter därifrån, säger Jan Björklund.
- Sveriges energipolitik, med en avveckling av kärnkraften, är farlig. Vi måste öppna för kärnkraftens möjligheter och utveckling istället för att hindra den med lagar och regler. Folkomröstningens utfall är utspelat för länge sedan, fortsätter han.
Orolig för utvecklingen
Enligt Holmens koncernchef, Magnus Hall, ser företaget med oro på den framtida elförsörjningen.
- Utbyggnaden av den svenska elförsörjningen står högst på vår agenda så fort vi träffar politiker, säger han.
- Vi betraktar det som farligt att stänga av kärnkraftverken. Vi påverkas enormt om energipriserna stiger då vi är en stor konsument av el, fortsätter han.
Rikard Wallin, platschef vid Braviken, informerade folkpartisterna om pappersbruket i Norrköping. Årsproduktionen vid anläggningen är 750 000 ton. Den elenergi som går åt till tillverkningen av dessa ton papper på ett år är ungefär 1,6 terawattimmar. Det motsvarar en procent av Sveriges totala elförbrukning, eller en elförbrukning lika stor som Malmö stads.
- Vi har minskat elförbrukningen per mängd papper en hel del genom åren eftersom vi självklart är intresserade av teknikutveckling som kan sänka våra elkostnader. Men samtidigt tvingas vi höja vår energiförbrukning, då kraven på en bättre papperskvalitet blivit allt högre vilket i sin tur kräver mer el, säger Rikard Wallin.
- Sedan 2001 har elprisnotan höjts med tio procent årligen. Om det fortsätter i samma takt kommer det att slå väldigt hårt, säger han också.
Även de fackliga representanterna uttryckte en oro inför framtiden om elpriserna fortsätter stiga.
- Nysatsningar inom landet är enormt viktiga. En ny pappersmaskin hamnade nyligen i Spanien och inte i Norrköping. Vi måste fundera på konsekvenserna av stigande elpriser, säger Kenneth Johansson, ordförande för Pappers.