Ebo-lagen ger asylsökande rätten att ordna med eget boende istället för att bo där Migrationsverket anvisat dem. Den 1 januari 2020 infördes en lagändring som gjorde att de som väljer att bosätta sig i ett socialt utsatt område förlorar rätten till dagersättning från Migrationsverket. Norrköping är en av 32 kommuner som kan tillämpa lagändringen. De områden som berörs är bland annat Hageby, Navestad, Marielund och delar av Klockaretorpet och Ljura.
Enligt siffror från nyhetsbyrån Siren har cirka 2 400 personer flyttat till de utsatta områdena sen 1 juli, varav 43 personer till utsatta områden i Norrköping. Av dessa är det tio personer som fått avslag på sin ansökan om dagersättning utifrån lagändringen. Samtidigt har 14 personer fått avslag av andra skäl, som att personen fått arbete eller fått ett utvisningsbeslut. Övriga 19 har alltså inte ansökt om dagersättning.
– Vi ser att det är en stor del som inte ansöker eftersom de vet på förhand att de inte kommer beviljas ersättning, säger Guna Graufelds, presskommunikatör på Migrationsverket.
Dagersättningen är som högst på 71 kronor om dagen.
Kan ersättningen vara för låg för att det ska vara ett incitament för att flytta någon annanstans?
– Så kan det kanske vara, det är ju inga höga belopp vi pratar om.
Om de 43 personer som flyttat hit är färre än tidigare år är svårt att veta eftersom områdesindelningen är helt ny och det inte finns något att jämföra med.
– Det vi har sett hittills är att det inte skett någon större förändring. Vad det beror på kan ha flera olika orsaker. Dels hade vi väldigt få asylsökande den här perioden, dels är det väldigt kort tid som gått sen lagändringen trädde i kraft, säger Graufelds.
Norrköpings kommun var tidigt ute och drev på regeringen i frågan om en lagändring eftersom de ansåg att lagen ledde till extrem trångboddhet och större segregation. Olle Vikmång (S), kommunalråd, är inte nöjd med att resultatet låter vänta på sig.
– Om förändringen inte haft tillräcklig effekt får man helt enkelt titta på ytterligare åtgärder, så man uppnår det som var syftet, säger han.
Har du några tankar om vad det skulle kunna vara?
– Ytterst tycker jag att hela ebo-lagen bör skrotas, och att man i stället ska jobba med tydligare anvisning och styra mottagandet till de kommuner som tagit minst ansvar.