Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Astmaläkaren fortsätter jobba - men ingen vet var

Hyrläkaren som ställde den felaktiga diagnosen astma på flera patienten i Norrköping jobbar fortfarande som läkare. Men varken Socialstyrelsen eller Läkarförbundet vet var.

NORRKÖPING2004-06-05 06:00
I läkarförbundets medlemsmatrikel har läkaren valt att ha "arbetsplats okänd". Mycket ovanligt säger man på Läkarförbundet. De flesta läkare vill kunna bli nådda. Även socialstyrelsen har sökt efter var mannen är verksam men utan framgång.
- Men det är inte så aktuellt i dagsläget. Nu har vi behandlat det här fallet och är det några problem i dag så kommer det troligen in nya anmälningar som vi får titta på, säger Maria Östgren på Socialstyrelsen.
Redan 1996 fick mannen en varning från Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd. Då ansökte Socialstyrelsen till nämnden om indragning av legitimationen men fick avslag. Utifrån det nuvarande materialet ansåg man inte att det fanns skäl att begära något annat än en disciplinpåföljd.
- Visst är en varning till för att någon ska ändra sitt arbetssätt men det finns ingen gräns för hur många varningar man kan få. Det beror på vad man får en varning för, säger Maria Östgren.
I det här ärendet anser de att det bara behövs en disciplinåtgärd.

Kan vara farligt
Att bruka felaktigt diagnostiserad astmamedicin kan dock vara farligt. Astmamediciner innehåller ofta kortison och har vissa bieffekter.
- Är det dessutom en felaktig diagnos så döljer den en annan diagnos. Astma är en livslång sjukdom och det är klart att det inte är bra, säger Christer Liedgren, chefsöverläkare på Vrinnevisjukhuset i Norrköping.
Han säger att astmamediciner dessutom är ganska dyra och helt onödigt för patienten i det här fallet.
När det framkom att hyrläkaren fortsatte ge felaktig astmadiagnos sades samarbetet med bemanningsföretaget upp.
- Innan vi påbörjade samarbetet med honom var vi medvetna om hans varning sedan tidigare men vi ansåg att han borde få en chans. Läkaren sa vid samtal att han ändrat sitt arbetssätt, berättar Thomas Folcker, vd för bemanningsföretaget Plus Care.

Nöjda i början
Bemanningsföretaget upplyste vårdcentralerna Östertull och Såpkullen i Norrköping, där mannen arbetade tre månader under sommaren 2002, att läkaren fått en varning.
- Vi talade om för vårdgivarna hur det var, flaggade för att han fått en varning. De var ju till en början mycket nöjda. Men att läkaren fallit tillbaka i sitt gamla beteende framkom först efter ett tag, säger Thomas Folcker och berättar att hyrläkaren efter den andra anmälan till Socialstyrelsen inte ansåg att han gjort något fel.
- Han höll fast vid att han hade gjort rätt, att astma är en dold sjukdom som ökar i samhället och att det ligger bakom många sjukdomar. Efter det hade vi svårt att fortsätta något samarbete med honom, avslutar Thomas Folcker.

Inget konstigt alls
Folkbladet har talat med hyrläkaren som inte vill kommentera varför han ställt så många felaktiga diagnoser.
- Jag kommer svara till ansvarsnämnden, där kan ni läsa vad jag har att säga. Men det är inget konstigt alls, det förekommer dold astma.
Han vill inte heller tala om var han jobbar idag.
- Jag har inga hemligheter, men vill inte göra en stor sak av detta. Jag är inte intressant som person, men däremot kan astma ha ett allmänintresse.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om