Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Askungen - ur pappans perspektiv

NORRKÖPING. Nu visas Askungen i Norrköping - som du aldrig sett henne förr. Förutom Askungen får nämligen även fadern och elaka styvmamman ge sina versioner av händelserna i sagan. Det sker när Studenter på Campus Norrköping i en ny utställning diskuterar teman som sagor, sanning och subjektivitet.

Karolina Degerman och Anna Andersson är två av de studenter som lägger Askungen under lupp på Norrköpings konsthall. - Vi vill visa att berättande är problematiskt, det finns olika sätt att se på saker, säger Anna.

Karolina Degerman och Anna Andersson är två av de studenter som lägger Askungen under lupp på Norrköpings konsthall. - Vi vill visa att berättande är problematiskt, det finns olika sätt att se på saker, säger Anna.

Foto:

Norrköping2006-01-16 06:00
- Det var när vi läste om kolonialism som vi började fundera över hur historier förändras beroende på vem som berättar dem, säger Anna Andersson.
Hon är av sex studenter på utbildningen kultur, samhälle och mediegestaltning som producerat installationen på Norrköpings konsthall. I den tas berättandets problematik upp genom sagan om Askungen.
- Askungen är tacksam att välja eftersom nästan alla känner till den, säger studenten Karolina Degerman.

Olika versioner
Studenterna konstaterar att sagan om Askungen varierar. I den grymma och blodiga originalversionen kapar de elaka styvsystrarna hälar och tår för att få in fötterna i den lilla glasskon, medan Disney berättar en snällare och sötare historia.
- Vi började med att analysera sagan familjepsykologiskt, säger Anna och på en vägg i den lilla lokalen syns resultatet, ett träd med grenar där texten talar om en frånvarande pappa och känslor av utbytbarhet.
Studenterna låter besökarna förstå att berättelser inte är något fast, utan glidande. I ljudspår och seriestripar får styvmamman och pappan i sagan komma till tals.
- Vi vill visa att berättande är problematiskt. Det finns olika sätt att se på saker. Vi förtydligar att de ser världen olika genom att ge serierna lite olika genrer, säger Anna.
- Askungens historia är socialrealistisk, lite Lars Norénaktig, medan pappans är mer buskis och mammans är lite flärdfull som "Days of our lives" eller "Desperate Housewives".

Ett sammanträffande
Ett märkligt sammanträffande är att ett liknande grepp tas i den animerade filmen "Sanningen om rödluvan" med svensk biopremiär i februari, där en detektiv börjar undersöka vad som egentligen hände i mormors stuga. Under förundersökningen intervjuas Röluvan, mormor, vargen och jägaren. Berättelserna skiljer sig avsevärt åt.
Utställningen på Norrköpings konsthall på Garvaregatan visas till och med onsdag.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om