Trots de stora investeringarna uppstår fortfarande problem vid olika typer av oväder.
– Det kan vara stormar, snöoväder eller åska, säger Björn Persson, regionchef för Eons kommunikativa arbete i Östergötland.
Det värsta åskovädret på senare år inträffade den 29 augusti 2019. Då slog 600–700 blixtar ner i Östergötland under en period på två timmar. 130 000 av Eons kunder blev strömlösa, och värst drabbades Norrköping. Stundtals var hela Norrköping nedsläckt, tågen stannade och Östgötateatern sattes i brand efter ett blixtnedslag.
– Vi får ibland frågan: "Det kan inte vara så svårt att skydda sig mot åska?", säger Björn Persson och fortsätter:
– Vi kan inte göra det fullt ut, men vi gör det så mycket vi kan.
Eon har olika typer av åskskydd som avleder bort energi. Men om avledningsförloppet varar i mer än 0,1–0,2 sekunder tror transformatorstationerna att det är fel i anläggningen, och ledningen kopplas bort. Det finns ett system för automatisk återinkoppling efter 30 sekunder, men ibland krävs stegvisa provinkopplingar som är mer tidskrävande.
– Vid besvärliga åskoväder drar det ut på tiden.
Om anläggningar och ledningar skadas vid blixtnedslag kan strömavbrotten också bli långvariga.
2,5–15 procent av strömavbrotten har koppling till åska. Hittills i sommar har åskan orsakat 54 avbrott som drabbat 10 887 av Eons kunder i Östergötland. Det kan jämföras med 15 avbrott under samma period förra året. Juni–augusti 2019 drabbades 277 796 kunder av 461 åskrelaterade avbrott.